Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordmånga vill studera vid Åbo Akademi – antalet sökande har ökat med 7 procent sedan förra året

Från 2021
En gul flagga med Åbo Akademis logo.
Bildtext Rekordmånga har sökt till Åbo Akademis utbildningar.
Bild: Arash Matin

På onsdagen, den 31 mars, avslutades högskolornas gemensamma ansökan. Antalet sökande till Åbo Akademi steg för fjärde året i rad, vilket innebär att rekordmånga vill studera vid ÅA.

Totalt 3 558 personer sökte till Åbo Akademis svenskspråkiga kandidat- och magisterprogram. Det är en ökning på 7 procent jämfört med i fjol, då antalet sökande var drygt 3 300.

Antalet sökande som valt Åbo Akademi som sitt första ansökningsmål är 1 713, vilket är en ökning med 9 procent.

Sammanlagt tog Åbo Akademi emot 5 501 ansökningar till de svenskspråkiga kandidat- och magisterutbildningarna. Många av de sökande har sökt till flera utbildningar vid Åbo Akademi.

– Vi har en klar ökning av förstapreferenssökande i år vilket är glädjande, men vi ökar också i andra antagningar, till exempel antagning via öppna universitetsleden. Nationellt är trenden just nu den att ansökningarna ökar och Åbo Akademi placerar sig väl i statistiken också nationellt sett, säger Gurli-Maria Gardberg, områdeschef för utbildningsservice vid Åbo Akademi i ett pressmeddelande.

– Jag tolkar siffrorna som att Åbo Akademi är ett universitet våra unga sökande tror på och att vi har relevanta, attraktiva utbildningar. Samtidigt är det klart att pandemin spelar in, coronatiden har påmint människor om vikten av att satsa på studier för framtiden, säger Mikael Lindfelt, prorektor med ansvar för utbildning.

Psykologi, farmaci och ekonomi är populärt

Störst är söktrycket till det nya utbildningsprogrammet i farmaci på kandidatnivå med rätt till fortsättning till provisorutbildning på magisternivå, med hela 129 ansökningar till fem platser. I höst inleds också en magisterutbildning i farmaci som ger provisorexamen, som har lockat 70 sökande till de 15 platserna.

Som vanligt ville många studera psykologi, och till psykologins 20 platser kom det totalt in 469 ansökningar. Andra populära utbildningslinjer var rättsnotarieutbildningen och logopedin, som lockade 355 respektive 192 sökande. Allra flest ansökningar fick ekonomiutbildningen med 830 sökande.

Engelska språket och litteraturen, lärarutbildningen inom språkbad, slöjdvetenskap och hushållsvetenskap, geologin samt hälsovetenskaperna lockade också betydligt fler sökande i år.

Även de andra högskolorna i Åbo lockar många sökande. Över 35 000 personer har sökt till Åbo, vilket är 745 fler personer än förra året. Åbo yrkeshögskola har fått 17 000 ansökningar till sina 2 000 utbildningsplatser.

Diskussion om artikeln