Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera rättegångar skjuts upp på grund av coronaläget – samtidigt har andelen nya mål ökat

Från 2021
En klubba i mörkret.
Bildtext Egentliga Finlands tingsrätt var tvungna att skjuta upp cirka 400 brottsmål på grund av coronapandemin.
Bild: Yle

Ungefär 500 mål avbröts eller sköts fram under våren 2020 i Egentliga Finlands tingsrätt på grund av coronapandemin. Av dem var 400 brottmål och 100 civilmål. Nu jobbar tingsdomarna hårt för att beta av de mål som avbrutits eller skjutits upp.

Under våren 2020 var det på grund av coronapandemin endast möjligt att handlägga mål som i lag förklarats brådskande. Numera avbryts handläggningar endast ifall någon uppvisar symptom eller har exponerats för coronaviruset.

- Vi kan inte göra en likadan nedstängning som förra året. Våra anvisningar är nu att ifall man har symptom eller har exponerats för coronaviruset så kan man inte komma till tingsrätten, berättar lagman Martti Juntikka.

Kalendrarna är fullbokade eftersom det samtidigt kommer in fler nya brottmål än vanligt, berättar Juntikka.

Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo.
Bildtext Under coronaåret har det hänt att vissa mål vid Egentliga Finlands tingsrätt inte bara skjutits upp en gång, utan flera gånger.
Bild: Yle/Linus Hoffman

De som vistas i tingsrätten måste bära munskydd, använda handdesinfektionsmedel och hålla avstånd. Bland annat används så stora salar som möjligt för att göra det möjligt att hålla tillräckligt med avstånd under rättegångar.

En del mål kan skjutas fram flera gånger

Enligt Juntikka varierar behandlingstiden för målen. I genomsnitt kan behandlingstiden vara flera månader längre än tidigare, åtminstone om det gäller stora mål, berättar han. Ändå har en stor del av de uppskjutna fallen hittills betats av.

- Enligt min åsikt har man kunnat påbörja handläggningen i ganska många mål och ganska många har också avgjorts, men det kommer hela tiden nya mål och brådskande mål som vi måste ta itu med.

Finlands lag
Bildtext Under våren 2020 togs endast brådskande nya mål till behandling.
Bild: Yle

Under coronaåret har det hänt att vissa mål inte bara skjutits upp en gång, utan flera gånger.

- Många förstår situationen och ifall det finns misstankar om covid-19 så måste man ställa in och det förstår folk. Men sedan förstår jag att folk blir upprörda om deras mål skjuts fram eftersom det kanske är något de tänker på dagligen, förklarar tingsdomare Elise Salpaoja

En stor del av av handläggningarna sköts på distans

På grund av coronaläget sköts en stor del av handläggningen på distans. Bland annat hörs vittnen på distans och det har fungerat bra, berättar Juntikka.

Också Salpaoja påpekar att distansmöten har fungerat bra under pandemin. På så sätt är det lättare att boka in möten även om personer befinner sig på jobbet eller av andra orsaker inte fysiskt kunde närvara.

Både Salpaoja och Juntikka tror att fjärranslutning kommer att vara till nytta även i framtiden.

En person skriver på en laptop-dator
Bildtext På grund av coronaläget sköts en stor del av handläggningarna på distans.
Bild: Glenn Carstens-Peters / Unsplash

- Det är nog bra att folk kommer hit personligen, men videoformatet fungerar bra som komplement, säger Salpaoja.

Hon förklarar att videomöten kan kompensera möten i fysisk tillvaro i viss mån, men att det ändå finns flera tillfällen då människor måste närvara i tingshuset, bland annat vid förlikning eller då man behöver identifiera en person.

Större arbetsbörda

Vid tingsrätten i Egentliga Finland har coronaläget lett till en större arbetsbörda för tingsdomarna och tingssekreterarna.

- Många av oss känner nog att man har mera bråttom än vanligt. Vi har väldigt mycket jobb just nu, säger Elise Salpaoja.

Dessutom berättar Salpaoja att det har kommit in fler brottmål än vanligt vilket leder till ännu mera arbete då en del mål ligger kvar från våren.

- Under perioden som vi inte handlade några mål alls, hann advokaterna och åklagarna göra mycket arbete vid sina arbetsbord. De målen kommer ju sedan fram till oss, förklarar Salpaoja.

- Det känns som att det skulle behövas lite mer personal, och jag tror att situationen är densamma på andra tingsrätter runtom i landet.

Juntikka berättar att de på Egentliga Finlands tingsrätt fått tillgång till extra resurser i år på grund av coronapandemin. Det innebär ytterligare en tingsdomare, en tingssekreterare och en stämningsman.

- Detta hjälper oss delvis, men det är nog mycket rusning ändå.

Diskussion om artikeln