Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter brexit: Kapital, arbetskraft och studerande strömmar till Amsterdam – "Jag vill helst stanna på kontinenten", säger 23-åriga Ollie Charlton

Från 2021
23-åriga studeranden Ollie Charlton i fotograferad i en park i Amsterdam. Han är ledigt klädd. Det är fortfarande tidig vår och inga löv i träden.
Bildtext 23-åriga studeranden Ollie Charlton hoppas kunna stanna i Nederländerna.
Bild: Rikhard Husu

Nederländernas huvudstad Amsterdam upplever ett inflöde av människor och kapital efter brexit. Det är EU:s regler som tvingat en del av aktiehandeln att flytta från finanscentret London. Många brittiska studerande har i sin tur valt att söka sig till kontinenten i hopp om bättre framtidsmöjligheter.

Amsterdam

Då den slutliga skilsmässan mellan EU och Storbritannien var ett faktum insåg 23-åriga Ollie Charlton att en dörr höll på att stängas för honom.

Det gällde att välja mellan att stanna i ett mer isolerat örike eller att satsa på en ny tillvaro utanför Storbritannien.

Valet föll på den nederländska huvudstaden.

– Jag hör till de sista britter som lyckades utnyttja möjligheten att ansöka om uppehållstillstånd efter brexit, säger Charlton till Svenska Yle.

Övergångsperiod garanterar rättigheter

Genom att bosätta sig i Nederländerna i augusti i fjol har Charlton försäkrat sig om möjligheten att bo och studera i Nederländerna på samma villkor som EU-medborgare.

Den övergångsperiod som EU och Storbritannien enades om i samband med brexit tryggar nämligen rättigheterna för brittiska medborgare som valt att bosätta sig i något av de 27 EU-länderna före slutet av 2021.

Det är nästan som en engelskspråkig stad. Man har inte samma utmaningar som om man flyttade till Paris eller Bryssel

― Ollie Charlton, studerande

För Charlton har beslutet att flytta till Amsterdam medfört betydande ekonomiska lättnader.

I Nederländerna betalar han cirka 2 000 euro per termin för sina magisterstudier i stadsplanering. I Storbritannien går avgiften för motsvarande studier på 15 000 pund.

Mångkulturell stad där alla talar engelska

Vid sidan om sina magistersstudier läser Charlton också nederländska. Han försöker använda språket i vardagen för att få rutin.

I praktiken fungerar det mesta ändå på hans modersmål.

– Det är nästan som en engelskspråkig stad. Man har inte samma utmaningar som om man flyttade till Paris eller Bryssel.

– Det finns ingen kulturell barriär då 95 procent av befolkningen talar ditt språk.

Många britter söker sig till EU-länder

Charlton berättar att det finns ett samfund av brittiska "brexpats" i Amsterdam som valt att lämna ett Storbritannien som vänt EU ryggen.

Gemensamt för brexitflyktingarna är en känsla av att EU för stunden erbjuder dem bättre möjligheter är Storbritannien.

– Det finns en trevlig gemenskap av människor som delar samma erfarenhet av att fatta ett beslut i sitt liv och av att inte ha så mycket som håller en tillbaka.

Trots att Charlton är förfärad över beslutet att lämna EU så känner han att hans hem finns i Storbritannien. Samtidigt upplever han att EU för tillfället erbjuder bättre studie- och arbetsmöjligheter.

– Jag vill stanna på kontinenten.

Aktiehandeln flyttar till Amsterdam

Effekterna av brexit märks också inom finansmarknaden. Färsk statistik visar att Amsterdam tagit över Londons position som den främsta handelsplatsen för europeiska aktier.

Sedan årsskiftet har handelsvolymerna på Amsterdambörsen fyrdubblats.

Professor Jonathan Zeitlin. Han är en man i medelåldern. Bilden är tagen utomhus. Det är fortfarande tidig vår i Amsterdam och det regnar.
Bildtext Jonathan Zeitlin är professor vid Amsterdams universitet.
Bild: Rikhard Husu

– Det är mer en förlust om man ser till volymer som handlas än om konkreta jobb men över tid kan vi vänta oss att jobben åtminstone i någon utsträckning kommer att följa handeln, säger professorn i politisk ekonomi Jonathan Zeitlin.

Zeitlin ser utvecklingen som ett resultat av att Storbritannien inte längre följer EU:s regelverk. Då EU kräver att aktiehandeln i euro ska ske inom unionen så är flykten från London oundviklig.

Paris, Frankfurt och Dublin tävlar om kakan

Paris, Frankfurt, Dublin och Frankfurt räknas till de städer som tagit över funktioner från London.

– Vilka särskilda delar som landar Amsterdam beror på en mångfald av faktorer: infrastrukturen, kvaliteten av den lokala regleringen, det faktum att det talas mycket engelska i Amsterdam och att transporterna fungerar, säger Zeitlin.

För tillfället finns stor osäkerhet kring hur relationen mellan EU och Storbritannien kommer att se ut vad de finansiella tjänsterna beträffar. Vad kan det här resultera i?

– Brexit har redan resulterat i att finansbolag som är baserade i Storbritannien måste göra upp beredskapsplaner för om det inte går att bedriva affärsverksamhet i London på ett effektivt och lukrativt sätt.

– Gradvis leder det till att man inrättar aktiviteter i andra europeiska länder istället.

Det är ändå för tidigt att säga hur stora inverkningarna på London kommer att bli i det långa loppet, påpekar Zeitlin. Mycket beror på hur relationen mellan EU och Storbritannien utvecklas.

– Men klart är att den tid då London fungerat som ett offshorecenter för investeringar från eurozonen håller på att gå mot sitt slut, sammanfattar Zeitlin.

Exteriör av Amsterdambörsen.
Bildtext Amsterdambörsen frodas i sviterna av brexit.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Över tusen nya arbetstillfällen

Kännetecknande för utvecklingen under de senaste månaderna är att den skett utan en aktiv insats från vare sig Amsterdams stad eller de nederländska myndigheterna.

Till den här delen skiljer sig Amsterdam från exempelvis Paris där man målmedvetet jobbat för att ta över arbetstillfällen från London.

För Amsterdam är det stort. Vi talar om mellan tusen och två tusen direkta arbetstillfällen som flyttat till hit

― Sander van Leijenhorst, finansmyndigheten Aen AMF

Vid den nederländska finansmyndigheten AFM betonar man att det tills vidare endast är en liten del av Londons jättelika finanssektor som flyttat till Amsterdam, även om aktiehandelns volym är betydande.

– Men för Amsterdam är det stort. Vi talar om mellan tusen och två tusen direkta arbetstillfällen som flyttat till Amsterdam, säger programdirektören för brexitfrågor Sander van Leijenhorst.

– I anslutning till det har vi också personer som jobbar som konsulter eller med juridik som flyttar till Nederländerna och Amsterdam.

Sander Van Leijenhorst är brexitansvarig vid den nederländska finansmyndigheten. Han är en man i yngre medelåldern, Han är ledigt klädd i kavaj och skjorta utan slips.
Bildtext Sander van Leijenhorst ansvarar för brexitfrågor vid den nederländska finansmyndigheten.
Bild: Rikhard Husu

Mer arbete för myndigheterna

Med större handelsvolymer följer ett utökat ansvar för de nederländska myndigheterna, konstaterar van Leijenhorst.

– Det innebär mer arbete för oss.

Samtidigt ökar de nederländska myndigheternas inflytande på EU-nivå inom de institutioner som jobbar med finansiell reglering.

Kommer utvecklingen att leda till att de europeiska finansstäderna specialiserar sig i större utsträckning?

– Det verkar som att det är en specialisering på gång. I Amsterdam handlar det övervägande om aktiehandel. I Paris och Frankfurt handlar det i större utsträckning om bankverksamhet medan Dublin och Luxemburg koncentrerar sig på fondförvaltning, svarar van Leijenhorst.

– Så det handlar snarare om att komplettera varandra än om en stark konkurrens mellan städerna.

Amsterdam.
Bildtext Amsterdam upplever ett uppsving.
Bild: Prasit Rodphan / Alamy/All Over Press

Diskussion om artikeln