Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Som förläggare ratar Tapani Ritamäki det mesta han läser - “Det är lättare att komma in på läkarlinjen än att bli utgiven”

Från 2021
Uppdaterad 06.04.2021 20:57.
Tapani Ritamäki i studio
Bildtext För förläggaren Tapani Ritamäki flyter arbete och fritid lätt ihop då läsning alltid har varit en viktig del av hans liv.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Förlagsvärlden är inte vad den en gång var. Det vet Tapani Ritamäki efter en lång karriär som förläggare. “Om man jämför med 60- och 70-talet lever vi nog i en betydligt försiktigare period”, säger han och syftar på hur författare i dag har en tendens att vara mer måna om sitt goda rykte.

Utöver att läsa så mycket som 30 000 sidor per år går förläggarens uppgift ut på att säga “nej tack”.

– Jag refuserar manuskript väldigt ofta, berättar Ritamäki.

Han uppskattar att man refuserar 98 procent av de manuskript som skickas in till Förlaget M där han jobbar. Gallringen och konkurrensen är hård. Just nu är det dessutom manusstopp på förlaget.

– Det är lättare att komma in på läkarlinjen eller börja studera juridik än att bli utgiven på det förlag där jag jobbar.

Förlaget som skapades i smyg

Ritamäki inledde sin karriär som förläggare på Söderströms som sedan slogs ihop med konkurrenten Schildts och förlaget Schildts & Söderströms bildades 2012.

Att fusionera två anrika förlag var ändå inte helt oproblematisk. Ett missnöje började gro både bland en del författare och tidigare anställda på Söderströms.

Vid den tiden sedan kontaktades Tapani Ritamäki av den legendariska förläggaren Silja Hiidenheimo som en gång i tiden var med och grundade förlaget Teos.

“Vi ordnar ett förlag åt dig”, sa hon överraskande när de träffades på ett café på Boulevarden i Helsingfors.

Ritamäki som vid den tiden var anställd på Schildts & Söderströms bad att få fundera på saken. Hans egen arbetsgivare fick inget veta medan sonderingarna pågick bland författare och förlagsredaktörer.

“Vad behöver du fundera på? Ingen i Finland erbjuds något sånt här”, sa hon och Ritamäki insåg att hon hade rätt.

Det var startskottet till ett nytt stort finlandssvenskt förlag. Tyvärr hann Hiidenheimo avlida innan det nya förlaget äntrade den finlandssvenska kulturscenen i oktober 2015.

Daniel Olin med Tapani Ritamäki i studio.
Bildtext Tapani Ritamäki avslöjar i samtalet med Daniel Olin att den legendariska förläggaren Silja Hiidenheimo spelade en viktig roll i grundandet av Förlaget M.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Ritamäki ser att det nya förlaget har varit viktigt för Svenskfinlands litteratur. Med två stora finlandssvenska förlag har konkurrensen ökat, men i slutändan är det kanske läsarna som gynnas av det här.

– Man förslappas om man är den enda, och man såg att folk hade förslappats. Även jag, medger han.

Mera öppenhet

Det är inte bara det finlandssvenska kulturfältet som har förändrats. Också litteraturen och vad som skrivs är alltjämt i förändring.

Jag är inte ute efter elakhet, men ärlighet. Jag skulle vilja se mer av sådant.

När Ritamäki jämför litteraturen i dag med vad som skrevs på 1960- och 1970-talet anar han en viss självcensur hos många författare.

– Vi lever i ett betydligt försiktigare klimat, vilket kan ha att göra med sociala medier där man måste vara lite försiktig med sitt rykte.

Men att allt skulle ha varit bättre förr, menar han ändå inte. Han tar Christer Kihlmans mest självbiografiska roman “Människan som skalv” som exempel.

– Han beskriver hur han går runt med en spritflaska i handen i Helsingfors och skriker fula ord åt bekanta och obekanta på gatan. Sådana författare längtar jag inte efter.

Den finlandssvenska autofiktionen

I dag saknar Ritamäki ocensurerad litteratur i Svenskfinland.

– I den anglosaxiska litteraturen är det mycket häftigare beskrivningar av människor. Jag är inte ute efter elakhet, men ärlighet. Jag skulle vilja se mer av sådant.

Ritamäki efterlyser ändå mera ärlighet och öppenhet i litteraturen. När han gör det blickar han tillbaka på de författare som blottat sina privatliv och gjort bra litteratur av det.

– Märta Tikkanen, hennes man Henrik och Christer Kihlman var banerförare i Norden med sin autofiktion.

Med tanke på det känns lite bakvänt att den diskussion som blossade upp kring Johanna Holmströms biografi om Märta Tikkanen handlade just om att stryka händelser och namn, anser Ritamäki.

Bland annat ett namn på hennes tidigare älskare får läsaren inte reda på. Något som Ritamäki inte tycker gör boken till en sämre bok.

– Det namnet är egentligen en bagatell, men det fanns en del annat också.

TAPANI RITAMÄKI

Som Holmströms förläggare hamnade Ritamäki i korselden för den här diskussionen, något som han tagit med ro.

– Det var inte alls pinsamt, snarare roligt. Det är bara bra att det ibland uppstår lite debatter. Vi är inte vana vid dom i dag, säger han och hänvisar till att man var bättre på att debattera på 60- och 70-talet.

– Det var väldigt mycket debatter då!

Tapani Ritamäki gästar Daniel Olin i kväll klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag 5.4 kan en längre version av intervjun höras på Yle Vega klockan 19.22. Intervjun finns också på Yle Arenan.

Hör Tapani Ritamäki berätta mer om hur det är att vara förläggare för Svenskfinlands mest kända författare. Hur ser han på litteraturens framtid? Och hur står sig böckerna i den allt hårdare konkurrensen om folks tid? Hela intervjun finns på Yle Arenan:

Förläggaren Tapani Ritamäki efterlyser ocensurerade biografier - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln