Unga vuxna speciellt utsatta för arbetslöshet – Borgånavigatorn hoppas nå ut med hjälpen: "Det ser kanske stängt ut, men det är bara att ringa på dörrklockan"
Coronaåret har fört med sig ökad arbetslöshet bland unga och unga vuxna. Ingen är överraskad, men få har en bra lösning på problemet. I Sibbo och Borgå hoppas man att unga tar kontakt med Navigatorn, som hjälper vidare.
Sommarjobbsansökningarna kom och gick. En del unga får napp, andra inte.
- Man söker jobb och får inte, och så blir man frustrerad. Fler unga än tidigare har ringt till oss för att få hjälp, säger socialarbetaren Tuula Haanpää på Navigatorn i Sibbo.
Coronapandemin har hissat upp arbetslöshetssiffrorna överlag, men just unga har drabbats speciellt hårt.
Enligt NTM-centralens statistik har antalet arbetssökande stigit med 57,9 procent under ett år, medan ökningen för under 25-åringar varit 77,4 procent.
Navigatorservicen är till för unga under 30 som behöver stöd i olika livssituationer. Man besöker Navigatorn en gång eller flera, och hos Navigatorn kan man till och med få hjälp anonymt.
När det blir klart vilken instans som kan hjälpa den unga vidare ordnas träffen via Navigatorn.
Den som behöver jobb får träffa en arbetskraftssakkunnig, medan den som behöver reda ut fler saker kan styras till exempel till socialtjänsterna.
Till Sibbonavigatorn kan man ringa varje vardag mellan klockan 8 och 16.
- Vi har fått positiv respons för att vi är anträffbara varje dag, säger Haanpää.
Mindre vanligt att avbryta yrkesskolan i Östnyland
Det fanns i februari drygt 130 arbetslösa 25-åringar i Sibbo. Vid samma tid i fjol - just innan coronatiden slog in - var antalet drygt 80.
Enligt sysselsättningschefen i Sibbo, Lassi Puonti, blir unga sibbobor arbetslösa av flera orsaker.
En orsak är att många är trötta på distansstudierna och hoppar av sin utbildning.
På Careeria, en av de stora yrkesskolorna med verksamhet i Östnyland, säger rektorn att det inte är ett utbrett problem.
I ett pressmeddelande i mitten av mars säger ledande rektorn Pasi Kankare att coronan inte verkar ha lett till en stigande kurva i antalet avhoppare.
I en tid då arbetsgivarna själva lever osäkert är det svårt att hitta arbetsplatser. Puonti tror ändå att man inom några år kommer att hitta nya flexibla möjligheter att hitta arbete åt unga och unga vuxna.
- Jag tror att kommunförsöket på sikt kan leda till bra saker. Men det är helt klart att situationen är utmanande just nu, säger Puonti.
Puonti säger att det gäller att vara aktiv.
- Vet man inte var man ska börja är Navigatorn en bra adress. Ju snabbare man får hjälp, desto bättre, säger han.
Kommunförsöket ska leda till fler handledare
I början av mars inleddes kommunförsöket, som ska leda till förbättringar.
Kommunförsöket ska leda till ökat samarbete mellan de östnyländska kommunerna, och bättre service för den enskilda människan som söker arbete.
- Den som förr hade hand om en kunds ärenden vid arbetskraftsbyrån ska nu kunna ge mer personlig handledning i egenskap av egencoach. Kunden träffar sin coach ansikte mot ansikte - sen när det går, alltså, säger projektledaren Anne Wetterstrand och syftar på coronatidens begränsningar.
Men vad ska arbetslösa unga göra i väntan på de förbättrande tjänsterna?
- Navigatorn är en bra plats att börja på. Dagligen hittar någon till Borgås Navigator.
I Borgå håller Navigatorn öppet, men endast en person åt gången får komma in. Om det är upptaget kan det hända att man får vänta utomhus.
- Det ser kanske stängt ut, men det är bara att ringa på dörrklockan, säger socialarbetaren som svarar i Borgånavigatorns telefon.
Borgås Navigator kämpar med att nå ut med budskapet om att man finns till även i coronatiderna. Koppari-chatten fungerar som en uppfångare med låg tröskel. Via chatten kan man ta kontakt och styras vidare.
I Borgå fanns det i mars drygt 350 arbetslösa personer i ålderskategorin under 25 år. Det fanns drygt 300 arbetslösa unga i åldern 25-29.
Sammanlagt betyder det att över 650 Borgåbor som inte fyllt 30 är utan arbete. I åldern 30-49 är antalet drygt 700, så proportionellt sett finns det många unga vuxna som nu är utan jobb.