Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ett slopat lagförslag senare – har du koll på coronarestriktionerna? Vi sammanfattar allt du behöver veta

Från 2021
Ihmisiä rautatieasemalla. 30.3.2021
Bildtext Lagförslaget om begränsningar av rörelsefriheten avvisades – vad händer nu?
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Begränsningarna av rörelsefriheten blir inte av. Men restriktioner påverkar ändå många människors liv. Har du koll på läget? Vi listar vad du behöver veta om bland annat barer, konserter, kollektivtrafik och undervisning.

Restriktioner kommer i olika former. Restriktioner som regeringen inför är rikstäckande. De lokala restriktionerna baseras på beslut som regionala myndigheter eller Traficom fattar.

Restauranger

Restauranger håller stängt i 15 landskap och Kittilä kommun i Lappland. Stängningen gäller fram till den 18 april.

Restaurangerna är stängda fram till 18 april i de här 15 landskapen

Restaurangerna får sälja hämtmat.

I landskapen Åland, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Kajanaland och Lappland får restaurangerna servera mat på plats. Men där gäller ändå restriktioner gällande tillåtet kundantal och öppettider. Serveringen av alkohol måste ta slut senast klockan 22 och restaurangen ska stänga klockan 23.

Stolar har placerats upp och ner på borden i en restauranglokal.
Bildtext I 15 landskap får restaurangerna endast sälja hämtmat.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Folksamlingar

Restriktioner om folksamlingar gäller i alla landskap. Hur länge de är i kraft och vad maximiantalet personer som får träffas är, varierar enligt coronavirusläget i området.

I Mellersta Finland, Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten är alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över tio deltagare förbjudna fram till slutet av april.

Det är ändå möjligt att ordna allmänna sammankomster i dessa landskap med fler än tio personer om människor träffas utomhus och om säkerhetsåtgärder och -avstånd kan garanteras.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är offentliga tillställningar och sammankomster på över sex personer förbjudna. Restriktionerna gäller under hela april.

Det här betyder att till exempel konserter, teaterföreställningar och demonstrationer som bryter mot restriktionerna inte kan ordnas.

Här kan du se vilka begränsningar på offentliga tillställningar som gäller där du bor.

Ulkoilijoita Espoon Matinkylässä.
Bildtext Det är fullt tillåtet att gå ut o gå, men också då ska man tänka på säkerhetsavstånden.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Privata motionssalar och fritidslokaler

Privata motionssalar, sportanläggningar och underhållnings- och fritidslokaler är stängda i bland annat Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och Egentliga Finland.

Stängningen av lokalerna gäller fram till den 14 april.

Lokaler som håller stängt till den 14 april

En kvinna i munskydd sitter och lyfter vikter på ett gym.
Bildtext I Nyland och Egentliga Finland går det inte att träna på gym för tillfället.
Bild: Alamy / All Over Press

Kollektivtrafik

Transport- och kommunikationsverket Traficom har begränsat passagerarantalet i kollektivtrafiken i HUS och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Maximiantalet passagerare är begränsat till hälften av det normala i bussar, tåg, spårvagnar, metron och på båtar och färjor.

I Nyland gäller begränsningen till den 24 april och i Egentliga Finland till den 23 april.

VR har begränsat passagerarantalet till hälften i hela landet fram till den 25 april. Många trafikoperatörer, till exempel HRT och Finnair, har inför munskyddstvång.

Resenärer med munskydd på metrostation.
Bildtext Munskydd i lokaltrafiken är ett måste på många håll.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Hygien- och säkerhetsåtgärder i affärer

Enligt Regionalförvaltningsverkens beslut ska kunder eller deltagare undvika nära kontakt med andra i offentliga och privatägda utrymmen.

Det här görs till exempel genom att begränsa antalet kunder eller genom att ta emot kunder via tidsbokning.

Kunder måste erbjudas möjlighet att tvätta eller desinficera händerna. Lokalerna måste rengöras effektivt. Företag och organisationer måste göra en skriftlig plan för hur de förhindrar nära kontakt mellan kunder.

Om säkerhetsåtgärderna inte kan beaktas får lokalen inte användas. Planen ska finnas på ett ställe där kunderna kan se den.

De här begränsningarna gäller bland annat affärer, kundservice-, motions- och fritidslokaler och religiösa samfund.

Kauppakeskus Kaari.
Bildtext Butikerna i köpcenter håller öppet, men planlöst fördrivande av tiden i de allmänna utrymmena bör undvikas.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Undervisning

De övre grundskoleklassernas distansundervisning fortsätter i södra Finland.

Elever i de övre grundskoleklasserna fortsätter med distansundervisning i bland annat Nyland och Egentliga Finland fram till den 11 april. Efter det bestämmer kommunerna om hur undervisningen organiseras.

Huvudstadsregionen tar till exempel i bruk en hybridmodell, där en årskurs per vecka får närundervisning, medan de andra är på distans. Sedan roterar man veckovis.

Andra stadiet fortsätter med distansundervisning till slutet av perioden, det vill säga omkring 15 april. Efter det får studerande vid gymnasier återvända till skolar, hälften åt gången. I yrkesskolor får var tredje elev återvända, i samma roterande modell.

Hybridundervisning bland närvårdarstuderande i Karis Axxell.
Bildtext Få får för tillfället närundervisning i de högre klasserna.
Bild: Maria Wasström / Yle

Resande och coronatest vid gränserna

Finland begränsar inresande från nästan alla länder. Gränsbevakningen vid EU:s inre gränser och Schengenområdet fortsätter fram till slutet av april.

Begränsningarna som gäller i länder utanför EU och Schengen justeras enligt pandemiläget.

Finländska medborgare har alltid rätt att återvända till Finland. Andra inkommande resenärer får bara komma till Finland av vägande skäl.

Alla resenärer från riskländer – vilket är de flesta länder i världen – måste coronatestas vid gränserna.

Just nu har alla regionförvaltningsverk tagit i bruk obligatorisk coronatestning vid gränsövergångsställen. Både finländska och utländska medborgare testas.

En person kan slippa testas om hen kan visa ett intyg på negativt coronavirustestresultat som är högst 72 timmar gammalt. Om någon har insjuknat i covid-19 de senaste 6 månaderna kan hen också slippa testas.

Regionförvaltningsverken kan vid behov beordra inresande till test och kommunernas smittskyddsläkare kan beordra två veckors obligatorisk karantän eller isolering.

Helsingfors-Vanda flygplats den 26.3.2021
Bildtext För att komma in i Finland krävs i princip ett negativt coronatest.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Begränsningarna av rörelsefriheten avvisades – vad händer nu?

Enligt Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd är privata tillställningar, som fester, de största smittkällorna.

De restriktioner som nu är i bruk kan inte påverka vad som sker i hem eller privata miljöer effektivt.

Eftersom lagförslaget om begränsningar av rörelsefriheten avvisades i grundlagsutskottet undersöker regeringen vilka åtgärder som kan vidtas för att motverka de här smittklustren.

Artikeln är en bearbetad och översatt version av Yle Uutisets artikel Liikkumisrajoitukset ajoivat seinään, mutta baareja, keikkoja, busseja ja lähiopiskelua koskevat yhä nämä rajoitukset av Terhi Toivonen. Översättningen har gjorts av Belén Weckström.

Diskussion om artikeln