Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s president Joe Biden stöder Ukraina i tvisten med Ryssland - nya spänningar mellan Kiev och Moskva

Från 2021
USA:s president Joe Biden talar
Bildtext Joe Biden stöder Ukraina
Bild: AFP / Lehtikuva

Än en gång är den ukrainsk-ryska relationen spändare på grund av läget i Östra Ukraina.

Den här veckan har det förekommit rapporter om ryska trupprörelser och en upptrappning av väpnade strider.

Samtidigt intensifieras retoriken både i Moskva och bland Ukrainas västliga allierade, och varningar ges från båda parter.

Biden utlovar Ukraina fullt stöd

Joe Biden talade i dag i telefon med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Biden fördömde "Rysslands aggression i Donbass och Krim" och utlovade Kiev sitt fulla stöd. Han sa att han stöder Ukrainas självbestämmande och territoriella integritet.

Det var Bidens första samtal med Zelenskyj sedan han tillträdde som president i januari. Efter samtalet skrev president Volodymyr Zelensky på Twitter att det amerikanska partnerskapet är av central betydelse för ukrainarna.

President Joe Bidens administration säger sig vara oroad över rysk desinformation i fråga om aktiviteten och "aggressionen" vid gränsen mot Ukraina. USA iakttar läget, säger Vita husets talesperson Jen Psaki i dag.

Zelenskyj har anklagat Ryssland för att samla styrkor vid gränsen mot Ukraina.

Enligt Ukraina är 28 000 separatistkrigare och över 2 000 ryska militära instruktörer och rådgivare stationerade permanent i östra Ukraina medan 33 000 soldater befinner sig på Krimhalvön.

Ryssland: "Vi hotar inte någon"

Kreml har upprepade gånger förnekat att Ryssland skickat trupper och vapen för att stöda proryska separatister, men har inte förnekat truppförflyttningar under senare tid.

Kreml vidhöll i dag att Ryssland inte hotar någon, men meddelade att motåtgärder kan bli aktuella om västmakter skickar trupper till Ukraina.

Kremls talesman Dmitrij Peskov sa att "Ryssland inte hotar någon och aldrig har gjort det heller" men att åtgärder kan vidtas om spänningen ökar vid gränsen.

Peskov preciserade inte vilka åtgärder det skulle handla om.

Ryssland har kritiserats skarpt av väst allt sedan annekteringen av Krim 2014. EU och USA har infört sanktioner mot Ryssland på grund av annekteringen. Läget i Krim utlöste också strider i östra Ukraina.

"Ett test för Biden"

Enligt observatörer är den ryska truppanhopningen ett test för USA:s president Joe Biden.

Biden väckte nyligen Moskvas ogillande då han svarade jakande på en fråga som gällde huruvida man kan betrakta Rysslands president Vladimir Putin som en "mördare".

Ryssland vill nu visa att man inte rädd för någon, och vill dessutom sätta Ukraina på plats, säger forskaren Oleksandr Lytvynenko till nyhetsbyrån AFP.

Inte många fredliga framsteg

Konflikten mellan Ukraina och de ryskstödda separatisterna i landets östra del har pågått sedan 2014 då Ryssland annekterade Krim.

Trots att parterna år 2015 var överens om det så kallade Minskavtalet som skulle minska på striderna har väldigt få fredliga framsteg gjorts under de senaste åren.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln