Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FM-ligan avslöjar sitt tilltänkta slutspelsupplägg – corona spolierar säsongen för ett enskilt lag och finalserien kan ersättas av finalmatch: "Bäst av sju är uteslutet"

Från 2021
Donald Audettes Lukkos har FM-ligans bästa poängsnitt och Micke-Max Åstens HIFK det näst bästa.
Bildtext Donald Audettes Lukkos har FM-ligans bästa poängsnitt och Micke-Max Åstens HIFK det näst bästa.
Bild: All Over Press / Emil Hansson

För ett år sedan avslutades FM-ligasäsongen bryskt i slutet av grundserien på grund av coronapandemin och slutspelet inhiberades. Nu gör hockeyligan allt för att vaska fram en mästare. FM-ligan har gått ut med hur det speciella slutspelsupplägget kommer att se ut. Vissa detaljer är redan spikade, andra är fortfarande delar av reservplanen.

FM-ligans grundserie närmar sig sitt slut och sedan tidigare står det klart att poängsnittet kommer att rangordna lagen. Samtliga lag kommer nämligen inte att kunna spela 60 matcher som planerat.

Den sista grundserieomgången spelas tisdagen den 13 april. Den första matchen i slutspelskvalet spelas torsdagen den 15 april och den andra matchen fredagen den 16 april.

Kvartsfinalerna inleds måndagen den 19 april.

Ligaledningen har redan bestämt att tio lag gör upp om ligaguldet. Om något slutspelslag inte kan inleda sin slutspelsserie som planerat på grund av corona får laget får tacka för sig. Ligan har nämligen inte tid att vänta.

Står det redan inför slutspelsstarten klart att något lag inte kan inleda slutspelet fylls slutspelet på med lag som annars inte hade fått spela om guldet. Det är alltså fullt möjligt att grundserieelvan och -tolvan i år kvalificerar sig för slutspelet.

Förkortat slutspel

I vanliga fall skulle sjuan och tian samt åttan och nian göra upp om de två sista kvartsfinalplatserna i en bäst av tre-serie.

I år spelas slutspelskvalet enligt CHL-modell, vilket innebär att slutspelskvalet endast består av två matcher. Laget med bättre målskillnad går vidare. Står det lika efter 120 spelade minuter följer förlängning i spel med fem mot fem.

I slutspelet krävs normalt fyra segrar för avancemang. FM-ligan har redan hunnit utesluta så långa slutspelsserier på grund av att tidtabellen är tajt.

I praktiken innebär det att bäst av fem eller bäst av tre kan vara alternativen som FM-ligan bollar från och med kvartsfinalskedet.

Tampereen Ilveksen jääkiekkojoukkue polvistuu kuuntelemaan valmentajan ohjeita harjoituksissa Hakametsän jäähallissa.
Bildtext Just nu är Ilves det enda laget som är i coronakarantän.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Ligan uppger att mycket beror på hur epidemiläget utvecklas under våren. Redan i semifinalskedet kan det bli aktuellt med en eller två slutspelsbubblor, där samtliga matcher spelas på samma ort.

Ligan gör allt för att kunna slutföra säsongen. Om pandemiläget försämras är det möjligt att det inte blir någon finalserie, utan att att FM-ligaguldet står på spel i en avgörande finalmatch.

En tävlingskommitté kommer att utses för att fatta beslut i coronarelaterade frågor som kan uppstå under slutspelet.

Diskussion om artikeln