Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vuxna på byn intog Solf under natten mellan lördag och söndag: "Vi kommer finnas där med blotta närvaron"

Från 2021
Uppdaterad 04.04.2021 13:15.
Kenth Nedergård Kosnäsin kaivosalueella
Bildtext Kenth Nedergård säger att han kommer stanna ute så länge som det behövs natten mellan lördag och söndag.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Under påskhelgen höll några frivilliga vuxna ett öga på händelserna i Solf. Med initiativet hoppades man minska på stökiga sammankomster.

I Solf har påsken under flera år inneburit en hel del stök och illdåd där ungdomar varit inblandade. Vanligtvis ordnas påskbrasor, något som uteblir i år på grund av restriktioner.

I år hoppas Solfbon Kenth Nedergård att helgen får förlöpa lugnt, men utifall att det skulle uppstå oroligheter kommer bland annat han att vara på plats som vuxen. Enligt Nedergård har ett liknande koncept efterlysts och diskuterats i Solf.

Nedergård har tagit initativ till att mellan lördagen och söndagen befinna sig i centrum av Solf för att följa med nattens händelser.

- Vi kommer att finnas där med blotta närvaron, säger Nedergård och förklarar att det är frivilliga vuxna som kommer att vara på plats under natten.

Liknande koncept och initativ brukar vara aktuella vid helger då många ungdomar samlas, så som skolavslutningen. Med vuxen närvaro vill man förebygga att kvällen eller natten spårar ur.

Enligt Nedergård kommer det att finnas ett tält på plats och det blir även korvgrillning. Hur många frivilliga som kommer delta vet Nedergård inte.

- Vi får se. Vi är där hela natten om det behövs, säger Nedergård.

Relativt lugn natt

När vi ringer Nedergård på söndagen är det en nöjd man som svarar i telefonen.

- Ur mina ögon förlöpte det lugnt. Det var meningsfullt att vara där. Inget extra hyss, säger Nedergård.

Nedergård påpekar att några ungdomar trots allt hade lyckats tända eld på några bildäck. Men enligt Nedergård är det en tradition som tycks vara svår att undvika.

- Vi fick det dock avstyrt så att det skedde under mer kontrollerade förhållanden.

Det var en kärntrupp på 4-5 vuxna som höll till i korvtältet fram till morgonens ljusning. Ungefär 250 korvar, tio liter saft och tio liter kaffe gick åt.

- Många ungdomar tackade och sa att det var gott med korv. Jag tror att majoriteten av ungdomarna var glada att vi var där.

- Vi har visat att det fungerar med närvaro. Att man är där, men inte desto mera blandar sig i ungdomarnas agerande.

Artikeln uppdaterad 4.4 kl.13.15 med kommentarer om hur natten förlöpte.

Diskussion om artikeln