Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Twitter döms till miljonböter av rysk domstol - vägrade radera protestuppmaningar gällande Navalnyj

Från 2021
Twitterin tunnus älylaitteiden näytöillä.
Bildtext Rysk domstol anser att Twitter tillåter olagliga meddelanden.
Bild: AFP / Lehtikuva

En domstol i Ryssland har beordrat den sociala nätverkstjänsten Twitter att betala böter på 8,9 miljoner rubel (drygt 100 000 euro) för bolagets vägran att ta bort innehåll, uppger Yle Uutiset.

Enligt en domstol i Moskva ska Twitter bötfällas för att bolaget inte raderat meddelanden som uppmanar folk att protestera mot regimkritikern Aleksej Navalnyjs fängelsedom samt andra regimkritiska meddelanden.

Bland Twitteranvändarna finns också personer som är minderåriga. Enligt domstolen uppmuntrar de dubiösa meddelandena minderåriga att delta i ett "olovligt och illegalt evenemang". Domstolen anser därmed att meddelandena är olagliga.

Ryska myndigheter har under den senaste tiden haft Twitter under lupp eftersom det använts till att organisera stöddemonstrationer för Navalnyj.

Det har framförts hot om att stänga hela Twitter i Ryssland.

Förutom Twitter har Ryssland hotat med att stänga Facebook, men tills vidare har något totalförbud inte utfärdats. Endast arbetsmarknadstjänsten Linkedln har hittills stoppats - tjänsten stängdes för att den inte gick med på att lagra uppgifter om användare i Ryssland.

Texten är en bearbetad version av Yle uutisets artikel Venäjä sakotti Twitteriä, joka kieltäytyi poistamasta mielenosoituksiin kannustaneita viestejä. Svensk text Ann-Lis Fredriksson.

Diskussion om artikeln