Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talman Vehviläinen till HS: Uppgifterna om Statens revisionsverk är förbryllande

Från 2021
Uppdaterad 03.04.2021 14:20.
Anu Vehviläinen
Bildtext Riksdagens talman Anu Vehviläinen lovar utredning om revisionsverket inom kort.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) säger till Helsingin Sanomat att härvan kring Statens revisionsverk ska utredas efter påsken. Frågan om Revisionsverkets självständighet kan komma att omprövas.

Enligt Vehviläinen ska hon diskutera de nyaste uppgifterna med ordförande för riksdagens revisionsutskott Outi Alanko-Kahiluoto (Grön) efter ledigheten.

Revisionsutskottet ska behandla bland annat berättelser från Statens revisionsverk SRV.

Förskönande stöd i stället för kvittogranskning

Det handlar bland annat om att revisionsverksamheten vid Statens revisionsverk har minskat betydligt under generaldirektör Tytti Yli-Viikaris tid.

Under hennes tid har revisionen tagit en "stödjande" roll, där fokus ligger på att förebygga istället för att hitta fel i efterhand.

Tidningen Iltalehti uppger att SRV låtit flera rapporter genomgå censur och att de har förskönats. Det ska ha skett systematiskt under Yli-Viikaris tid som generaldirektör.

SRV beskylls också för att ha undanhållt uppgifter från riksdagens revisionsutskott. Revisionsverkets direktör Mikko Koiranen har för sin del avvisat uppgifterna.

Vehviläinen säger till Helsingin Sanomat att uppgifterna är förbryllande och ska utredas.

Riksdagens talmanskonferens ska behandla och - förmodligen - avgöra frågan om Yli-Viikaris suspendering den 8 april. Men det gäller huvudsakligen avslöjandena om omfattande reseverksamhet och skönhetsvård.

Klarar Revisionsverket oberoendet?

Nu finns det mer att utreda om Revisionsverkets substansverksamhet och ledning. Vehviläinen säger sig inte känna till om riksdagen har reagerat på de frågorna.

Revisionsutskottet har utrett oklarheterna och Yli-Viikaris agerande sedan februari. Men deras uppgift är inte att granska de enskilda kvittona. Så ska det inte fungera, enligt Vehviläinen.

Revisionsverket har en oberoende ställning i förhållande till riksdagen. Ämbetsverkets oavhängighet är tryggad i grundlagen.

Ett revisionsverk anses kunna fullgöra sin uppgift opartiskt och effektivt endast om det är oberoende av dem det granskar. Det ska också vara effektivt skyddat mot påverkan utifrån.

På ett allmänt plan skulle det vara bra att utvärdera hur riksdagen övervakar de självständiga ämbetsverken, säger Vehviläinen i HS.

Corona i vägen?

Vehviläinen vill inte medge att riksdagen skulle ha misslyckats i övervakningen av Revisionsverket. Men den utvärderingen måste göras senare. Nu arbetar riksdagen under speciella omständigheter.

Coronakrisen har försvårat riksdagens arbete på många sätt. Just nu koncentrerar sig riksdagen på behandling av ärenden som direkt har att göra med coronapandemin. Regeringen kommer inte heller med nya lagförslag på andra sektorer.

I intervjun i Helsingin Sanomat påpekar Anu Vehviläinen att utskottsbehandlingen av lagförslag vanligtvis tar upp till två månader. Nu har man tvingats arbeta betydligt snabbare för att olika restriktioner ska fås på plats.

Också regeringens lagförslag görs med tidspress - och det syns ibland i kvaliteten. Därför klarar de inte alltid riksdagens granskning.

Det skedde nu med förslagen om begränsningar i rörelsefriheten.

Men Vehviläinen har förståelse för regeringen och tjänstemännen. Hon har själv suttit i regeringen som kommun- och reformminister under Juha Sipiläs tid, och vet att arbetet alltid är krävande.

- Under en sådan här tid är jag uppriktigt bekymrad för hur många av ministrarna ska orka, säger Vehviläinen till Helsingin Sanomat.

Artikeln har uppdaterats kl. 11.41 med mera information om SRV:s verksamhet och utredningar om SRV.