Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler döda i Myanmar där juntan nu tar sikte på den upproriska Karen-staten

Från 2021
Uppdaterad 03.04.2021 13:11.
Tusentals människor har flytt från Karen-staten till grannlandet Thailand under de senaste dagarna.
Bildtext Tusentals människor har flytt från Karen-staten till grannlandet Thailand under de senaste dagarna.
Bild: EPA-EFE/ROYAL THAI ARMY HANDOUT

I Myanmar har åtminstone 550 civila dödats, bland dem ett femtiotal barn, sedan militärkuppen för drygt två månader sedan. Militärjuntan trappar samtidigt upp flygattackerna mot den upproriska Karen-staten där en stor minoritet av invånarna är kristna och motståndet mot juntan särskilt utbrett.

De dagliga protesterna mot juntan fortsätter runt omkring Myanmar trots att våldet mot civila trappas upp, enligt den lokala människorättsgruppen AAPP.

Organisationen uppger att närmare 3 000 människor har gripits och att många av dem har dömts till fängelsestraff. Aktivister och regimkritiker plockas upp på gatan av beväpnade, civilklädda agenter, till exempel i landets största stad Rangoon.

Tio rebellgrupper gav på lördagen sitt stöd åt demonstranterna medan de fördömde juntan, vilket stärker FN:s farhågor om att lägt kan urarta i inbördeskrig och blodbad.

Protesterna fortsätter i städer runt omkring i landet, och har varit påfallande stora i långvariga oroshärdar i minoritetsområden som den sydöstra delstaten Karen, som ligger vid gränsen till Thailand

Militärjuntan ar därför har trappat upp flygattackerna mot Karen-staten, som har kämpat mot centralregeringen sedan år 1946.

Protesterna mot militärjuntan har varit särskilt utbredda i Karen-staten, som länge har eftersträvat större självstyre.
Bildtext Protesterna mot militärjuntan har varit särskilt utbredda i Karen-staten, som länge har eftersträvat större självstyre.
Bild: EPA-EFE/KAREN INFORMATION CENTER HANDOUT

Över 12 000 har flytt

Myanmars äldsta rebellgrupp KNU (Karen National Union) anklagar juntan för urskiljningslösa flygbombningar, som har tvingat minst 12 000 civila att fly in i djungeln eller över gränsen till Thailand.

Protesterna mot juntan har varit särskilt omfattande i Karen-staten, där upp till 20 procent av över en och halv miljon invånare är kristna.

Flygattackerna började nyligen efter att KNU-rebeller hade angripit en militärbas i området, dit många av juntans kritiker har flytt undan våldet i storstäder.

KNU säger att flygattackerna under de senaste dagarna inte har riktats mot rebellerna utan mot civila

- Flygattackerna har också lett till att ytterligare 12 000 människor har flytt från sina byar vilket har orsakat en humanitär kris, klagar KNU i ett uttlande.

Juntan hävdar att den endast har angripit KNU:s brigad, som angrep militärbasen och dödade tio soldater i slutet av förra månaden.

- Vi angrep dem en enda dag och vi följer avtalet om eldupphör, hävdar juntans talesman Zaw Min Tun.

Största delen av Karen-flyktingarna är kvinnor och barn som kommer över gränsfloden Salween.
Bildtext Största delen av Karen-flyktingarna är kvinnor och barn som kommer över gränsfloden Salween.
Bild: EPA-EFE/STR

Oberoende biståndsgrupper bekräftar uppgifterna om flygattacker medan Thailand säger att minst 3 000 flyktingar har kommit från Karen-staten över gränsfloden Salween under den senaste veckan.

De flesta av flyktingarna återvände frivilligt hem enligt Thailand, men biståndsarbetare misstänker att den thailändska armén tvingade dem att åka hem.

Den militärdominerade regeringen i Thailand har länge haft nära relationer med juntans ledare i Myanmar och generalerna i Bangkok kommer knappast att överge sina bundsförvanter i grannlandet.

Militärjuntan har också angripit motståndsgrupper i den nordliga Kachin-staten, samtidigt som den förra månaden utlyste tillfälligt eldupphör med andra rebellgrupper som länge har kontrollerat etniska minoritetsområden vid Myanmars gränser mot Thailand och Kina.

I väster har muslimska rebeller i Rakhinestaten också slutit vapenvila med juntan.

10 stora rebellgrupper som bland annat representerar Shan- Kachin- och Karenfolken har däremot fördömt militärkuppen och svurit att skydda demonstranter med alla medel, i ett gemensamt uttalande på lördagen.

Källor: AAPP, AP, AFP

Diskussion om artikeln