Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Linda Sällströms hjärta bultar för TiPS i Nationella ligan – Ligatipset-ambassadörens moderförening är en av fem mästarkandidater

Från 2021
Uppdaterad 05.04.2021 12:49.
Åland United firar FM-guldet 2020.
Bildtext Åland United vann ligatiteln 2020.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

Det blir en hård kamp om titeln medan spelarproduktionen i huvudstadsregionen inte är tillräcklig för fem ligaklubbar. Där två av Linda Sällströms teser inför årets säsong i den Nationella ligan i fotboll. Det finländska landslagets mesta målskytt är ambassadör för Yle Sportens traditionella ligatips i år.

I år består ligatipset av två tävlingar. Som vanligt kan man tippa hur lagen i herrligan placerar sig. I år kan man också tippa hur den inhemska damligan slutar. Vinnaren i bägge tävlingarna får en finländsk landslagströja signerad av Linda Sällström.

Då Yle Sporten når den 32-åriga målsprutan per telefon konstaterar hon smågenerat att hon har dålig koll på den inhemska seriefotbollen. I nästa andetag lägger hon ändå med stor sakkunskap ut texten om styrkeförhållandena i den Nationella ligan.

– Jag tror att det är rätt så samma lag som förra året som kämpar om guldet. Regerande mästaren Åland United kommer att ligga högt. Det var kul att se hur bra det gick för min gamla klubb Tikkurilan Palloseura i fjol. De slogs om guldet enda in i det sista. Jag tror de är bra också i år, säger hon.

Hon tror också att KuPS, HJK och Honka är i tätstriden.

– Det kan vara väldigt jämnt i toppen och det är ju alltid kul.

Linda Sällström i Paris FC-tröjan.
Bildtext Linda Sällström spelar till klubblagsfotboll i Paris FC.
Bild: AOP

För många klubbar från huvudstadsregionen?

Inte mindre än sex av ligaklubbarna kommer från huvudstadsregionen den här säsongen. HJK, Honka, PK-35 Helsingfors, PK-35 Vanda och TiPS får sällskap av HPS som vann damettan i fjol och gör sin ligadebut i år.

Sällström tror att HPS går en tung säsong till mötes.

– Det brukar vara tufft för nykomlingar. Det finns inte oändligt många spelare i Helsingforsregionen. Framför allt inte tillräckligt många kvalitetsspelare.

Stort glapp mellan toppen och botten

Linda Sällström lyfter fram landslagskollegorna Anna Westerlund (Åland United), Amanda Rantanen (PK-35 Helsingfors) och framför allt Essi Sainio (HJK) som spelare det lönar sig att hålla extra koll på.

Sainio avslutade sin karriär för ett antal år sen men gjorde comeback först i HJK och så småningom också i landslaget.

– Hon håller fortfarande en väldigt hög nivå och jag var imponerad över det tempo hon lyckats behålla. Trots att ligan i sig inte har ett så högt tempo. Essi gjorde ett intryck då hon kom tillbaka till landslaget.

Essi Sainio och Amanda Rantanen poserar i Olympiastadion.
Bildtext Essi Sainio och Amanda Rantanen är två av ligans största stjärnor.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Sällström anser att det finns flera individuella spelare som håller en hög nivå i Nationella ligan. Det största problemet enligt henne är att det finns ett ganska stort glapp mellan toppen och botten.

– Jag tror inte det finns en hel startelva som skulle platsa i landslaget eller internationell fotboll. Men jag tror absolut att det finns lovande spelare som har mycket potential och som mycket väl kan ta en plats i landslaget inom kort.

Säsongen startar utan publik

Den första omgången i Nationella ligan spelas veckoslutet 17–18 april. Åtminstone de första matcherna spelas utan publik, något som Linda Sällström vant sig vid.

– Jag är mest tacksam över att jag över huvud taget kan spela fotboll och får utöva mitt yrke. Situationen är allvarlig och det är många som inte har ett jobb att gå till.

När ligaklubbarna tillåts ta in publik igen är i skrivande stund oklar.

– Det känns säkert desto roligare den dagen då publiken återvänder. För alla. Det är säkert många som längtar efter det och den dagen kanske det kommer fler åskådare än vad det brukar göra, hoppas Sällström.

Artikeln uppdaterad kl. 12.48 det är sex lag, inte fem, som kommer från huvudstadsregionen i Nationella ligan i år.