Vardagliga föremål och ovanliga kameror – bildkonstnären Hans Hästbacka fascineras av klassisk fotometod

En kamera består av en kokosnöt och en annan har han byggt av legobitar. Det är ingen vanlig fotoutställning som bildkonstnären Hans G. Hästbacka bjuder på.
Utställningen, som finns att se på Luckan i Åbo fram till den 31 maj, består av fotografier av mat och matförpackningar och vardagliga föremål tagna med ovanliga kameror.
Bildmaterialet har framställts med camera obscura-teknik.
Nålhålskameran, som den också kallas, har fascinerat en lång rad vetenskapsmän, filosofer och konstnärer genom tiderna och kan ses som det första steget mot den moderna kameran.
En nålhålskamera består av en låda, eller ett liknande föremål, med en pytteliten hålformad öppning på ena sidan. Genom öppningen kommer ljus in i lådan och skapar en uppochnedvänd bild på den motsatta sidan.
- Du kan bygga en hålkamera av vad som helst. Det enklaste exemplet är en skolåda, som du målar med svart färg inuti. Sedan gör man ett litet hål i lådan och sätter försiktigt in ett ljuskänsligt fotopapper. Det steget behöver du göra i ett mörkrum. Sedan kan du bege dig ut på jakt efter spännande motiv, säger Hästbacka.
Kameror av strutsägg, matförpackningar och legobitar
Hästbackas nålhålskameror har tillverkats av matförpackningar, vardagliga föremål och matvaror som t.ex. socker, legobitar och pepparkaksdeg.
- Spänningen ligger i att man aldrig kan veta exakt hur bilden blir med en nålhålskamera. Eller ifall själva kameran över huvud taget kommer att fungera. Det är så långt ifrån en modern systemkamera man kan komma, säger Hästbacka.
Hästbackas senaste utställning "Fotografiska smakbitar III - Hållbart hantverk?" består av tio fotografier som är tagna med tio egenbyggda kameror. Både bilderna och kamerorna finns att se på Luckan i Åbo.
- Vissa av kamerorna kan man till och med äta upp, eftersom de är gjorda av matvaror. Men jag skulle nog vara lite försiktig, för de har ju varit inne i ett mörkrum bland olika kemikalier. Så man kan bli sjuk, säger Hästbacka och pekar på en kamera som är byggd som ett pepparkakshus.
8 000 fotografier, men spänningen finns kvar
Över 8 000 fotografier tagna med nålhålskamera har Hans Hästbacka mäktat med under årens lopp, och tjusningen finns fortfarande kvar.
- Det finns så mycket som kan gå fel, men när man lyckas så är det en härlig känsla, säger Hästbacka och visar upp en bild på ett mjölkglas som tycks sväva i luften mot en mörk bakgrund.
Enligt Hästbacka får bilder som är tagna med nålhålsteknik en närmast spöklik karaktär.
Bilden känns nästan manipulerad när avstånd och vinkel förvrängs. Det får en att stanna upp och fundera.
― Hans Hästbacka, bildkonstnär
Passar för de flesta
Att börja fotografera med nålhålskamera är ingen konst, menar Hästbacka. Kamerorna i sig går som sagt att bygga utav nästan vad som helst. Fast det finns ändå en del utrustning som en blivande entusiast måste ha koll på.
- Förutom kameran behöver du gammaldags fotopapper som reagerar på ljus och kemikalier för framkallning. Sedan måste du ha tillgång till ett mörkrum.
Hästbacka berättar att han har hållit kurser i nålhålsfotografering för allt från småbarn till 90-plussare.
Om coronaläget tillåter kommer Hans Hästbacka att hålla en fotoworkshop vid Luckan i Åbo på onsdagen den 7 april.
Diskussion om artikeln