Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

1,4 miljoner finländska Facebook-användares privata uppgifter har läckt ut - FB har inte själv informerat om saken

Från 2021
En telefonskärm där Facebook-appens logo syns.
Bildtext Nästan 1,4 miljoner finländares uppgifter på villovägar.
Bild: AOP

Nästan 1,4 miljoner finländska Facebook-användares privata uppgifter har lagts ut på nätet som en del av ett större informationsläckage som inträffade år 2019, uppger bland andra nätpublikationen Business Insider.

Det är frågan om användares telefonnummer, Facebook-användarnamn, födelsedatum, e-postadresser och relationsstatus. Inga lösenord uppges ha läckt ut, enligt nyhetssajten Axios.

Totalt är det fråga om 533 miljoner FB-användares konton som hackats.

Facebook: Gammal händelse

Facebook har själv inte informerat om saken, bolaget betecknar läckan som "gammal". En representant säger till Business Insider att hackare kom över informationen redan 2019 och att den dåvarande sårbarheten i systemet nu har åtgärdats.

Det var det israeliska datasäkerhetsföretaget Hudson Rocks teknologidirektör Alon Gal som upptäckte FB-läckan. Enligt honom kan de läckta uppgifterna kombineras med andra uppgifter och användas till bland annat identitetsstölder.

Gal uppger till Business Insider att hackaren initialt försökte sälja uppgifterna. Nyhetsbyrån Reuters uppger att informationen figurerat på olika forum för hackare sedan januari i år och att det har gått att köpa uppgifter för kryptovaluta värd några euro.

"Uppgifterna är verkliga, jag hittade mina egna"

IT-experten Petteri Järvinen skriver på Facebook att saken gäller 1 381 569 finländska Facebook-användare.

– Uppgifterna är verkliga, jag hittade mina egna. Allas telefonnummer, namn och kön, för många också hemort och relationsstatus, för några också arbetsgivare och uppenbarligen också födelsedatum, skriver Järvinen på Facebook.

Övriga källor: Yle Uutiset, AP, STT,

Diskussion om artikeln