Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Utbudet på veganmat varierar i österbottniska skolor – i Vasa läggs veganalternativ på menyn till hösten

Från 2021
Mat är placerat på ett serveringsbord.
Bildtext Vegansk mat i skolorna
Bild: Silja Viitala / Yle

Det är ingen självklarhet med vegansk mat i gymnasierna och yrkesskolorna i de österbottniska landskapen. I Vasa erbjuds veganalternativ från och med hösten.

Det varierar en del huruvida andra stadiets elever kan äta vegansk mat. Alltså mat från växtriket som inte alls innehåller inslag från djurriket.

Vissa serverar vegansk mat, andra inte alls.

I Vasa kommer vegansk mat att serveras från och med hösten. Först ut är yrkesinstitutet Vamia och Vaasan lyseo.

Som bäst planeras en receptbank av veganska rätter.

- De veganska alternativen kommer också att utökas till grundskolorna, säger TeeSe Botnias matservicedirektör Katja Imppola.

I Karleby får eleverna på andra stadiet redan vegansk mat.

- Allt fler frågar efter veganska alternativ, säger Johanna Vähärautio, matserveringschef på Mellersta Österbottens utbildningssamkommun.

I Jakobstad finns ingen efterfrågan

Enligt Lisa Kentala, specialsakkunnig inom kosthållet i Jakobstad, har det i gymnasierna endast funnits några enstaka veganer.

Också antalet vegetarianer i Jakobstad har minskat.

- Det är alltid lättare att göra vegetarisk mat när man kan använda ägg och mjölk som proteinkälla. Vegansk mat behöver protein från växtriket i stället och rätterna behöver följa näringsrekommendationerna. Det kräver en helt annan process, säger Kentala.

I Seinäjoki severas inga veganska alternativ för andra stadiets elever. Efterfrågan är inte stor där heller. Men under våren ska en fullmäktigemotion om saken behandlas.

I gymnasiet har man ändå provat på att servera vegansk mat. Enligt matserveringschefen Pirjo Kujanpää, var det omkring tio elever som till en början åt av den veganska maten. Men antalet minskade och man avslutade serveringen.

Artikeln baserar sig på Pohjalaiskoulut tarjoavat vegaaniruokaa vaihtelevasti – Vaasa vastaa oppilaiden toiveeseen: vegaanivaihtoehto tulee lyseoon ja Vamialle syksyllä skriven av Ulla Kuivasmäki. Översättning och bearbetning Kati Enkvist.