Rykten om palatskupp i Jordanien – 20-tal gripna och förre kronprinsen Hamzah i husarrest
Upp till 20 personer har gripits i Jordanien medan den förre kronprinsen Hamzah bin Hussein har satts i husarrest efter rykten om en palatskupp mot kung Abdullah II. Prins Hamzah meddelade själv att en antal av hans vänner har gripits, medan han själv har isolerats i sitt palats.
Den 41-årige förre kronprinsen Hamzah bin-Hussein meddelade själv via video att ett antal av hans vänner har gripits, medan han själv har isolerats i sitt palats.
Det är inte jag som har orsakat administrationens sammanbrott, korruptionen eller inkompetensen som har dominerat vårt styre
Prinsen försäkrade att alla konspirationsmisstankar mot honom är ogrundade samtidigt som han öppet kritiserade tillståndet i kungariket, vilket ju också innebar indirekt kritik mot den äldre halvbrodern, kung Abdullah II.
– Riket lider av korruption, nepotism och vanstyre där ingen får kritisera myndigheter, sade den frispråkige prinsen. Han sade att misstankarna mot honom orsakas av möten som han har haft "där andra närvarande hade kritiserat regeringen och kungen."
– Det här är ett försök att tysta mig då jag har talat ut om korruptionen i Jordanien.
Lokala medier uppger att flera personer med nära band till kungahuset finns bland de gripna, bland dem Bassem Awadallah, en högt uppsatt före detta medlem av hovet, och Sharif Hasan, som själv är medlem av kungahuset.
"Konspirerade med utländsk makt"
Inga åtal har ännu väckts, men regeringen säger att man har avslöjat en komplott mot kungen och rikets säkerhet vars avsikt var att destabilisera Jordanien.
Den förre kronprinsen Hamzah bin Hussein, hans hustru och medarbetare anklagas för kontakter med utländska makter, och de kommer att ställas inför en specialdomstol. Regeringen hävdar också att en utländsk underrättelseorganisation förhandlade med prinsens hustru om att ta paret ut ur landet.
Utrikesminister Ayman Safadi som också är biträdande premiärminister, säger att säkerhetstjänsten följde med konspirationen en längre tid och att kungen beslöt att ingripa efter att ha talat med den förre kronprinsen.
- Det var klart att de var klara att sätta planerna i verket, hävdar Safadi.
Anklagelserna om utländsk inblandning fick många länder att genast uttrycka sitt orubbliga stöd för kungen, bland dem USA.
– Kung Abdullah är en av våra viktigaste bundsförvanter och vi stöder honom fullt ut, meddelade Ned Price USA:s utrikesministerium.
Kungens halvbror
Hamzah är den äldste av kung Husseins och den USA-födda drottning Noors fyra barn.
Han är därmed yngre halvbror till kung Abdullah som är son till kung Hussein och den i Storbritannien födda Muna al-Hussein. Muna var kung Husseins andra hustru medan Noor var Husseins fjärde och sista gemål.
Drottning Noor beskriver misstankarna mot hennes son som "elakt förtal." Drottningen som hette Lisa Najeeb Halaby före sitt giftermål skriver på Twitter att hon hoppas att sanningen och rättvisan segrar.
Abdullah utsåg Hamzah till kronprins år 1999, enligt sin fars, kung Husseins sista önskan. Men bara fyra år senare utsåg han i stället sin äldste son Hussein till kronprins.
Kungens och den förre kronprinsens relationer förblev ändå relativt goda, åtminstone i offentligheten, och Hamzah har innehaft flera viktiga uppgifter både inom kungahuset och i militären där han var brigadgeneral.
Under de senaste åren har hans kritik ändå blivit allt mer högljudd och han skrädde inte orden i sitt uttalande.
– Det är inte jag som har orsakat administrationens sammanbrott, korruptionen eller inkompetensen som har dominerat vårt styre och som bara blir värre för varje år.
Den mustaschprydda prinsen lär vara populär i Amman där han i offentligheten ofta klär sig i uniform med en beduinsjal som huvudbonad, precis som sin far kung Hussein som vördas av många jordanier.
Oklara uppgifter och rykten
Kung Abdullah har inte själv uttalat sig ännu och största delen av informationen om den förmodade konspirationen sprids av olika, anonyma myndighetskällor.
Källorna hävdar att minst en medlem av kungahuset, flera beduinledare, politiker samt högt uppsatta medlemmar av landets säkerhetsapparat skulle vara inblandade.
Fler gripanden är att vänta medan militären uppmanar prins Hamzah att "upphöra med all aktivitet som kunde hota Jordaniens stabilitet och säkerhet". Prinsen är inte arresterad men han hålls isolerad i väntan på en utredning, uppger militären.
Ledande medier gav likaså sitt enhälliga stöd åt kungahuset på söndagen då nyheten slog ner som en bomb.
Konservativa och västorienterade Jordanien är i princip en konstitutionell monarki, men i praktiken har kungen långtgående, så gott som oinskränkta maktbefogenheter.
Jordanien har ett parlament med två kammare, men det är kungen som utser premiärministern och överhusets 65 ledamöter.
Källor: Petra, AFP, AP, Reuters