Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fem år efter kyrkobranden – nu har Ylivieska en splitterny kyrka

Från 2021
Den nya kyrkan i Ylivieska - Spela upp på Arenan

Påsken 2016 svaldes kyrkan i Ylivieska av en brand och församlingsmedlemmarna blev utan plats för sina gudstjänster. Alldeles intill ruinerna finns nu en nyinvigd kyrka.

Påskdagen 2021 blev raka motsatsen till påskdagen 2016 i Ylivieska. För fem år sedan kunde invånarna bara titta på röken som steg från en nedbrunnen kyrka. I dag ordnades den första gudstjänsten i den nya kyrkan.

Kyrkan kallas Den heliga treenighetens kyrka. Du kan se invigningsmässan på Yle Arenan.

Biskopen i Uleåborgs stift, Jukka Keskitalo, invgide den nya kyrkan under påskdagens mässa. I och med påskfestligheterna var det nära till hands för Keskitalo att dra paralleller till Jesu uppståndelse när han pratade om den nya kyrkan.

– Vi får beskåda den här vackra kyrkan som är som miraklet under morgonen för uppståndelsen. Det är en glädjens katedral som reser sig ur askan och tårarna, sa Keskitalo.

Den nya kyrkan rymmer ungefär 700 personer, men på grund av coronaepidemin fanns bara ett fåtal människor på plats i kyrkan under invigningen.

Mordbrännaren var otillräknelig

Den slutliga prislappen för kyrkobygget blev uppskattningsvis 13,6 miljoner euro.

Den gamla träkyrkan stod färdig år 1786, så den hann få 230 år på nacken innan den totalförstördes i en anlagd brand på påskdagen 2016.

Ylivieska kyrka brinner den 26 mars 2016.
Bildtext Den gamla kyrkan i ljusan låga.
Bild: Yle

En man född år 1989 hade tänt eld på kyrkan. Han greps i närheten av kyrkan medan byggnaden ännu stod i lågor. Han hade själv ringt nödcentralen när kyrkan stod i brand.

Mannen hade brutit sig in i kyrkan och använt lättantändliga vätskor, vilket ledde till att branden snabbt blev mycket kraftig. Han erkände att han var skyldig och han dömdes för dådet i december 2016.

Mannen fick ändå inget straff eftersom han i en rättspsykiatrisk undersökning bedömdes ha varit otillräknelig vid tiden för dådet. Han blev förpassad till tvångsvård.

Branden orsakade skador för uppskattningsvis 7 miljoner euro.

Diskussion om artikeln