Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bensinbomber antände bilar i Nordirland – protester mot brexitbestämmelser

Från 2021
Brinnande bilar i Nordirland - Spela upp på Arenan

De probrittiska delarna av Nordirland har drabbats av oroligheter. Bensinbomber har slängts mot bilar och poliser har kommit till skada.

Spänningen har tilltagit i regionen som en följd av bestämmelserna i brexitavtalet om Storbritanniens utträde ur EU.

Många probrittiska så kallade unionister opponerar sig kraftfullt mot de nya handelsbarriärer som har uppstått mellan Nordirland och det övriga Storbritannien som en följd av den brittiska reträtten från EU.

Den oro som förekommer befaras nu kunna leda till allt mer våldsamheter.

Lördagskvällens oroligheter ägde rum i Newtownabbey. Över 30 bensinbomber kastades mot polisen. Enligt BBC förstördes tre polisbilar. En polisbil vräktes omkull och en persons kläder fattade eld av en bensinbomb.

En 47-årig man har gripits och hålls i polisförvar, uppger BBC.

Ungefär 20–30 personer hade samlats för att protestera. Bråkmakarna uppges ha bestått av yngre personer och äldre män. Enligt BBC var en del av dem maskerade.

Polisen säger sig ha fått läget under kontroll på en timme.

Polisbilar stacks i brand i Nordirland
Bildtext Polisbilar sattes i brand.
Bild: Reuters TV / Skärmdump

I fredags skadades 15 poliser i området Sandy Row i Belfast i samband med att en mindre lokal demonstration utmynnade i kravaller.

Poliser uppgav att bråkmakarna attackerade dem med stenblock, metallrör och andra tillhyggen.

Ytterligare tolv personer skadades i samband med bråk i Londonderry i fredags. Där förekom oroligheter för femte kvällen i rad.

En fortfarande splittrad region

Den brittiskstyrda regionen är fortfarande djupt splittrad – 23 år efter fredsöverenskommelsen som innebar ett slut på en tre decennier lång och blodig period av stridigheter och våld.

Många katolska nationalister strävar efter en förening med Irland medan de protestantiska unionisterna vill höra till Storbritannien.

Källor: Reuters, BBC

Diskussion om artikeln