Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländsk målvaktsdoldis fick vakta Tampa Bays mål – Detroit vann med 5–1

Från 2021
Uppdaterad 04.04.2021 22:17.
Christopher Gibson i New York Islanders färger.
Bildtext Christopher Gibson i New York Islanders färger.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/AOP

För de regerande mästarna Tampa Bay stämde ingenting i hemmamatchen mot bottenlaget Detroit. Christopher Gibson fick överraskande förtroendet i Tampas mål och räddade bara 13 av 17 puckar. Valtteri Filppula, som var petad i en hel månad, gjorde ett av Detroits mål.

I NHL drabbade Tampa Bay och Detroit samman för andra gången på två dagar. På lördagen vaktade stjärnan Andrej Vasilevskij Tampa Bays mål och de flesta trodde att reserven Curtis McElhinney skulle få förtroendet i söndagens match.

Så blev det ändå inte då det inför matchen visade sig att McElhinney inte stod till Tampa Bays förfogande. Därför fick tredjevalet, finländaren Christopher Gibson, ta plats i buren och göra sin första match i Tampa Bays tröja.

Samtidigt blev Gibson säsongens 56:e NHL-finländare och 11:e blåvita målvakt. Det tidigare blåvita rekordet var 49:e finländare under en enskild grundserie. Gibson hade senast spelat NHL-hockey för över två år sedan, i mars 2019.

Tre Detroitmål på tre minuter

Tampa Bay var det bättre laget i den första perioden men Detroit ledde med 1–0 efter att Dylan Larkin i powerplay överlistat Gibson med 13 sekunder kvar till den första periodpausen. Ett skott som Gibson kanske borde ha tagit.

De regerande mästarna fick inte heller i den andra perioden hål på Thomas Greiss i Detroits mål. Tysken var även på lördagen fenomenal, trots att Tampa Bay vann den matchen med 2–1.

Gibson hade ingen vidare avslutning på den andra perioden då Detroit gick från 1–0 till 4–0 på tre minuter. Valtteri Filppula (36.05), Michael Rasmussen (36.34) och Marc Staal (38.58) stod för målen.

Åtminstone Rasmussens 3–0-mål får Gibson ta på sig.

NHL-veteranen Filppula har varit petad och spelade inte en enda match i mars. På lördagen gjorde Filppula sin första match på 35 dagar. Målet i söndagens match var 37-åringens tredje för säsongen. Saldot är 3+3=6 poäng på 22 matcher.

Valtteri Filppula i Detroit.
Bildtext Valtteri Filppula i Detroit sitter på ett utgående kontrakt.
Bild: Robin Alam/Icon Sportswire/AOP

Tampa har problem utan Vasilevskij

Victor Hedman spräckte Greiss nolla i den tredje perioden med sitt 1–4-mål. Darren Helm spikade slutresultatet 1–5 med sex minuter kvar då han prickade ett tomt gapande mål.

Då Tampa Bay på slutet låg under med fyra mål drog Detroit på sig ett par tvåminutare. Då tränade Tampa Bay spel med sex mot fyra, men utan resultat.

Efter att ha förlorat 17 raka matcher i Tampa tog Detroit sin första seger. Före söndagens seger hade Detroit senast bortabesegrat Tampa Bay i februari 2011.

Tampa Bay har bara vunnit tre av nio matcher då förstemålvakten Vasilevskij inte har vaktat målet.

Brittisk kampsportspappa

Gibson är född i Finland och har enligt The Athletic (bakom betalmur) en brittisk pappa som driver ett kampsportsgym i Helsingfors. Hans föräldrar träffades i London 1985 där hans finländska mamma var au pair.

Gibson är hockeyfostrad i Esbo men lämnade Blues juniorlag redan som 15-åring för spel i nordamerikanska juniorligor – en starkt bidragande orsak till att han inte är särskilt välkänd för den stora publiken.

Gibson draftades av Los Angeles i den andra omgången 2011, men valde två år senare att i stället teckna på för Toronto. Inför säsongen 2015–16 ingick Gibson i en spelaraffär där flyttlasset bar från Toronto till New York Islanders.

I Islanders organisation fick Gibson under fem säsonger spela fjorton NHL-matcher. I oktober 2020 kritade 28-åringen på ett ettårigt tvåvägskontrakt med de regerande mästarna Tampa Bay.

Resultat:

Tampa Bay–Detroit 1–5
TBL: Christopher Gibson 13/17 räddningar
DET: Valtteri Filppula 1+0, +1, 14.48

Diskussion om artikeln