Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vjosa Osmani valdes till ny president i Kosovo

Från 2021
Vjosa Osmani
Bildtext Vjosa Osmani
Bild: AFP / Lehtikuva

Parlamentet i Kosovo har formellt utsett juridikprofessorn Vjosa Osmani till president. Hon var det styrande partiet Vetëvendosjes kandidat.

Oppositionen och den serbiska minoriteten har försökt förhindra valet av Vjosa Osmani. Omröstningar har bojkottats, men i dag valdes hon med 71 av de 120 parlamentsrösterna.

Den 38-åriga Osmani är en populär politiker i Kosovo, och en av hennes främsta uppgifter blir att bekämpa korruptionen i landet.

Hon har tillfälligt innehaft presidentposten sedan Kosovos tidigare president Hashim Thaci avgick i samband med anklagelser om krigsbrott vid en specialdomstol i Haag.

Tillhör en yngre generation som är bekant med väst

Vjosa Osmani representerar den yngre generationen och är västinriktad. Hon är också frustrerad över den nepotism och ineffektivitet som hon anser att präglar de traditionella partierna.

Osmani vädjar om dialog med Serbien och vill försöka normalisera relationerna.

Hon anser dock att Serbien först måste be om ursäkt och ställa skyldiga inför rätta för de krigsbrott som begicks under kriget 1998-99 - ett krig som till slut ledde till att Kosovo utropade sig självständigt år 2008.

Kosovo självständigt 2008 - alla har inte godkänt landet

Sedan Kosovo frigjorde sig från Serbien och utropade sig självständigt 2008 har över hundra länder erkänt landet som en självständig stat.

Serbien, Ryssland och Kina tillhör dem som inte har erkänt Kosovo.

Den frågan måste lösas för att Kosovo ska kunna bli FN-medlem och för att Serbien ska kunna bli medlem i EU.

Källor: Reuters, AP, AFP