Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allvarlig trafikolycka i Suomussalmi – åtta personer till sjukhus

Från 2021
Uppdaterad 05.04.2021 16:31.
Polisen dirigerar trafiken vid olycksplats, olycksbil i diket bakom polisen.
Bildtext Polisen dirigerade trafiken på olycksplatsen, i bakgrunden ser man den ena olycksbilen.
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

En frontalkrock mellan två personbilar inträffade på Riksväg 5 strax norr om Suomussalmi. Alla personer i bilarna har förts till sjukhus för sina skador.

Under måndagsförmiddagen, strax före klockan tio, skedde en allvarlig trafikolycka på Riksväg 5 ungefär tio kilometer norr om Suomussalmi i Kajanaland då två personbilar frontalkrockade.

Enligt räddningsverket fanns det fyra personer i bägge bilarna och alla är skadade och har förts till sjukhus. Sex personer har förts till Kajanalands centralsjukhus, två till universitetssjukhuset i Uleåborg. Enligt de första uppgifterna var alla åtta allvarligt skadade, men polisen uppger att läget är allvarligt endast för tre personer.

– Personerna som var med om olyckan är i olika åldrar, ungefär 15 till 50 år gamla, säger hälsodirektör Olli-Pekka Koukkari vid social- och hälsovården i Kajanaland.

Koukkari uppgav under eftermiddagen att en person med livshotande skador opererades.

Av de sex personer som är på sjukhuset i Kajana ska tre flyttas till andra sjukhus för vidare vård.

– Just nu är tre personer på intensivvårdsavdelning, men de svävar inte i någon omedelbar livsfara, säger Koukkari.

Omkörning i knepigt trafikväder

På grund av olyckan höjdes beredskapen vid Kajanalands centralsjukhus för att motsvara läget vid en storolycka. Extra personal kallades in till operations- och intensivvårdsavdelningarna.

OIyckan skedde då föraren i bilen som åkte söderut skulle köra om flera bilar på en gång. Föraren hann inte svänga in till det högra körfältet igen när den andra personbilen kom emot, varpå olyckan var framme.

Suomussalmi utprickat på en karta.
Bildtext Suomussalmi finns i Kajanaland, ett trettiotal kilometer från ryska gränsen.
Bild: Yle/Google

Väglaget var dåligt på olycksplatsen och enligt polisen fanns det snösörja på vägen. Vid tidpunkten för olyckan var det ungefär 0 grader och det har snöat lite under förmiddagen. Det har också utfärdats vindvarning på grund av vindbyar på upp till 20 meter per sekund i området.

Alkohol hade inte del i olyckan.

Röjningsarbetet efter olyckan fortsatte några timmar, men några minuter före klockan ett på eftermiddagen började trafiken återgå till det normala.

Artikeln uppdaterad kl. 14.04: Uppgifter om de skadade korrigerades enligt nya uppgifter från polisen. Uppgifter om väglaget lades till. Uppgifter om händelseförloppet lades till

Artikeln uppdaterad kl. 15.25: Nya uppgifter från sjukhuset.