Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Höjdhoppslegendaren Patrik Sjöbergs tuffa tid – sviterna efter trafikolycka nära att ta hans liv: ”Hade inte klarat en dag till utan medicinsk hjälp”

Från 2021
Uppdaterad 05.04.2021 13:58.
Patrik Sjöberg.
Bildtext Patrik Sjöberg.

Patrik Sjöberg har tillbringat nästan en månad på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, varav drygt två veckor nersövd på intensiven. Det som han först trodde var covid-19 visade sig vara dubbelsidig lunginflammation och blodförgiftning.

För några veckor sedan blev det känt att Patrik Sjöberg är allvarligt sjuk och vårdas på sjukhus i Göteborg. Den tidigare världsrekordhållaren i höjdhopp låg nersövd på intensiven i drygt två veckor.

I slutet av mars gick Sjöberg ut på sociala medier och berättade att han hade drabbats av dubbelsidig lunginflammation och blodförgiftning. Nu skriver han att orsaken härrör sig från en trafikolycka i vintras.

”I mitt fall verkar det som att krocken jag hade med bilen tidigare i år kan ha varit startskottet, och att jag inte direkt åkte till sjukhuset för en kontroll. Det jag trodde var covid-19 var fyra spräckta revben och innanför skadan hittade läkarna bakterier som gått ut i blodet och skapat sepsis.”

”På toppen av det hade jag även en dubbelsidig lunginflammation och blodet hade nästan ingen syreupptagningsförmåga kvar”, skriver han.

"Som tur är har jag vänner som bryr sig"

Med inlägget vill Sjöberg också sätta stopp för rykten om att alkohol eller droger skulle vara orsaken till sjukhusvistelsen.

Sjöberg skriver också att vänner försökte uppmana honom att uppsöka sjukhus i ett tidigt skede men att han först vägrade.

”Det gick så långt att jag förmodlingen inte hade klarat ett dygn till utan medicinsk hjälp. Som tur är har jag vänner som bryr sig och var hemma hos mig i omgångar med argument som jag i och för sig avfärdade”.

Orsaken till att Sjöberg först inte ville kontakta en läkare var covid-19 och det stora trycket på sjukvården.

”Jag intalade mig att sömn och mycket vatten kommer att hjälpa mig att rida ut corona och då slapp jag också ligga sjukvården till last. Jag har alltid levt efter devisen att det finns folk som har det värre”, skriver han.