Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Måldrottningen gjorde comeback då HIFK marscherade till final – Linda Cainberg kunde inte säga nej till slutspel: "Jag njöt på planen i dag"

Från 2021
Uppdaterad 05.04.2021 19:08.
HIFK-spelare håller upp en handboll.
Bildtext Linda Cainberg är tillbaka i damernas FM-serie i handboll (arkivbild).
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Helsingfors IFK är klart för finalspel i damernas handbollsliga. I den tredje semifinalen mot KyIF presenterade man en meriterad förstärkning. "Det här var ganska spontant", säger seriens måldrottning Linda Cainberg efter 32–25-segern.

Den tredje semifinalen mellan Helsingfors IFK och KyIF fick en väntad utgång. Grundserieettan IFK var åter steget före utmanarna från Kyrkslätt.

Denna gång blev slutresultatet 32–25 till HIFK:s fördel. Laget är nu finalklart efter tre raka segrar.

Om själva matchen inte bjöd på överraskningar, så fanns det en skräll på hemmalagets spelarlista.

Linda Cainberg, alla tiders målskytt i FM-serien, gjorde nämligen comeback för IFK. 34-åringen satte ett av sina två skott i sin första match sedan hon lade av efter förra säsongen.

– Det här var ganska spontant. Jag fick en förfrågan och klarade inte av att säga nej, säger måldrottningen med ett skratt till Yle Sporten.

"Karriären är fortfarande slut"

Cainberg säger sig inte ha hunnit träna alltför länge med det färska finallaget. Sin egen insats i dag beskriver hon som "helt okej".

– Klart att jag funderade mycket på om det lönar sig, men efter några dagar började det kännas som en rolig utmaning och så blev det som det blev.

– Det kändes kanske ändå överraskande smidigt, men det är helt klart att man inte är som förr. Om man tänker på förutsättningarna så var det helt bra, fortsätter Cainberg.

I Yle Sportens intervju i fjol såg hon ingen chans för en comeback. Men samtidigt ville hon inte stänga dörren helt.

– Det här var inte något som jag tänkt mig, men klart man har saknat spelplanerna, det är inte lätt att sluta. Förstås saknar man feelingen av att vara på plan och de starka känslor som kommer där.

– Jag har varit nöjd med beslutet jag fattade. Jag ser det fortfarande som att karriären är slut och att det här är någonting där utanför, det är svårt att säga vad man ska kalla det. Roligt förstås om man kan bidra med någonting.

Ingen fortsättning på kartan

Till näst väntar finaler för Cainbergs IFK. Därefter är hennes tillfälliga återkomst över.

– Det finns ingen fortsättning efter den här säsongen. Det händer inte, slår hon fast bestämt.

Den andra semifinalserien är inte avgjord ännu. Dicken har matchboll på torsdag efter dagens hemmaseger över Grankulla IFK.

– Det kommer bli jättehårda matcher än en gång, oavsett vem som kommer emot. Jag njöt på planen i dag, handboll är ju roligt och man slutade ju inte för att man inte skulle ha tyckt om att spela, avslutar Cainberg.

Corinna Jensen försvarar mot Hanna Nyman.
Bildtext Dicken kan säkra sin finalplats på torsdag.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Dicken nära final

De två första kamperna mellan Dicken och GrIFK slutade i bortasegrar. Påskannandagsmatchen i Britas följde inte samma melodi.

Båda lagen kände på förarsätet i den första halvleken, men mot den första halvtimmens slut rev Dicken upp ett litet försprång. Paussiffrorna skrevs 14–10.

– Dicken var klart bättre i den första halvleken, erkände bortalotsen Gustaf Ahlroos på förbundets sajt.

I den andra halvan fick inte Grani ha kommandot alls. Dicken drog ifrån och segrade med 26–19. Den klara segern till trots tyckte tränaren Ken Sirenius att hans lag kan ännu bättre.

– En smaskig seger, den andra halvleken var vår bästa på länge. Men om man helt kallt analyserar vår insats så kan vi bli jämnare.

– Vi måste få ned på mängden tekniska misstag och vara kyligare i våra målchanser.

Resultat, semifinaler:

Dicken–GrIFK 26–19 (14–10)

Dicken: Anna Westerlund 6, Tove Salokivi 4, Matilda Peitsaro 4, Emilia Valkamo 3, Linn Wentzel 2, Anna Lindholm 2, Malena Heikkinen 2, Janica Sjöström 1, Anna Lindahl 1, Kira Itkonen 1
GrIFK: Johanna Hilli 4, Emma Wickström 3, Carolina Rehnberg 3, Mathilda Sandblom 2, Corinna Jensen 2, Linnea Harms 2, Sara Sandelin 1, Christina Rehnberg 1, Alexandra Karsten 1

Dicken leder med 2–1 i segrar.

HIFK–KyIF 32–25 (16–12)

HIFK: Petra Gostowski 8, Kathlen Ax 8, Ida Väyrynen 5, Sara Jäntti 4, Annamari Jääskeläinen 2, Ella Holopainen 2, Kajsa Väyrynen, Kira Härkönen 1, Linda Cainberg 1
KyIF: Miisa Palkoranta 5, Daniela Lindgård 5, Rebecca Lönnqvist 4, Ingrid Degerth 3, Maja Sannholm 2, Emilia Karell 2, Ellen Sampakoski 1, Anna Nyberg 1, Linda Melanen 1, Fanny Axberg 1

HIFK till final efter 3–0 i segrar.

Diskussion om artikeln