Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inget snack efter ursäkten till Joni Mäki – Aleksandr Bolsjunov minns tillbaka till vinterns skandalscener: "Kanske inte hade hänt något om Klæbo gjort samma sak"

Från 2021
Aleksandr Bolsjunov efter målgången i Lahtis.
Bildtext Aleksandr Bolsjunov var riktigt arg i Lahtis.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Hur skulle det ha tagits emot om det i stället var Johannes Høsflot Klæbo som tacklade Joni Mäki efter stafetten i Lahtis, frågar sig Aleksandr Bolsjunov. Ryssen tycker att de norska skidstjärnorna blivit rädda för honom.

En av längdvinterns mest dramatiska uppgörelser utkämpades i Lahtis herrstafett. Aleksandr Bolsjunovs raseriutbrott mot Joni Mäki orsakade stort rabalder.

Ryssen bad till slut om ursäkt och fick inför VM ett bötesstraff, samt en prövotid på fem lopp.

Under resten av säsongen lät Bolsjunov bli att attackera sina medtävlare. Nu talar den vanligtvis fåordige stjärnan ut om dramat i Lahtis världscupstafett, i en intervju med ryska Championat.

Bolsjunov har inte talat alls med Mäki sedan de uppmärksammade händelserna.

– Jag bad om ursäkt, erkände att jag gjort fel, och det var allt. Förutom det har jag inte talat med honom varken före eller efter loppet – jag ser inget behov för det, tycker Bolsjunov.

”Norrmännen har blivit rädda för mig”

24-åringen menar att det var många nationer som utnyttjade hans dumheter. Bolsjunov hävdar i intervjun att både de svenska och norska förbunden krävde att Fis ökade på straffet.

– Vad skulle ha hänt om det var Klæbo som gjorde detta mot Mäki? Kanske skulle ingen ens ha märkt det, dundrar ryssen.

– Är inte det här en stötande attityd från Fis? Kanske de tror att mina resultat blir sämre av det här? Det är svårt att påverka mig med sådana här saker.

På tal om Klæbo tycker Bolsjunov att de har en bra relation, vilket också gäller för de andra stjärnorna från världens främsta skidnation.

– Vi har ett bra förhållande och jag tror att det kommer att förbli så. Men de har blivit rädda för mig.

Diskussion om artikeln