Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Navalnyj har flyttats till fängelsesjukhus – klagar över hosta, feber och tuberkulosepidemi

Från 2021
Uppdaterad 06.04.2021 07:04.
Aleksej Navalnyj tittar in i kameran med ett sammanbitet uttryck.
Bildtext Aleksej Navalnyjs bild från fängelset lades ut på hans Instagramkonto.
Bild: Aleksej Navalnyjs Instagramkonto

Den fängslade ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har förflyttats till ett fängelsesjukhus, uppger myndigheterna till ryska medier. Fängelset meddelar att Navalnyj lider av andningsproblem och att han har hög feber. Han har också testats för coronaviruset.

Varken Navalnyj eller hans advokater har ännu bekräftat uppgifterna, men Navalnyj meddelade själv i söndags att han fortsätter sin hungerstrejk i protest mot fängelsets förhållanden och att han lider av hosta och feber.

Han uppgav samtidigt på sociala medier att fängelset har drabbats av en tuberkulosepidemi och att minst tre av femton fångar på hans avdelning har smittats och tagits in på sjukhus.

– Jag är överraskad att det inte finns ebolavirus här, skrev Navalnyj på Instagram.

"Utsätts för långsam död"

Ryska regeringsvänliga medier gav i fredags ut två artiklar som uppgav att "Navalnyj ser rätt normal ut" och att hans fängelseavdelning är exemplarisk.

Navalnyj svarade på Instagram att artiklarna "inte innehöll ett enda sant ord."

Han har tidigare klagat över allvarliga ryggbesvär och att han har förlorat känslan i benen. Han lär endast ha fått värkmedicin, men ingen vård.

Navalnyjs advokater säger att han hade magrat redan före hungerstrejken och de har uttryckt stor oro för att hans hälsa har försämrats så snabbt i fängelset.

Hans anhängare säger att de kommer att inleda protester utanför fängelset på tisdagen tills han får träffa sin egen läkare.

Prison in Pokrov, Russia
Bildtext Navalnyj hålls i ett fängelse i Pokrov som ligger omkring 100 kilometer öster om Moskva.
Bild: Grigori Vorobjov / Yle

Den 44 år gamla Navalnyj har också beskrivit fängelsets förhållanden som tortyr då han väcks åtta gånger varje natt, eftersom vakterna vill försäkra sig om att han inte har flytt.

Den kända människorättsexperten Agnes Callamard som nyligen utsågs till generalsekreterare för Amnesty International säger att hon har skrivit till Vladimir Putin om Navalnyjs försämrade hälsotillstånd.

– Det finns en verklig möjlighet att Ryssland utsätter honom för en långsam död. Han måste omedelbart få tillgång till en läkare som han litar på och han måste friges, skrev Callamard.

Sanktioner mot fängelsechef

Navalnyj förgiftades i augusti i fjol under en resa i Sibirien och han flögs till Tyskland för vård. Han återvände hem i januari då han greps vid flygplatsen. I februari dömdes han till två och ett halv års fängelse för påstådda brott mot en tidigare villkorlig dom.

Domen anses vara politiskt motiverad eftersom president Vladimir Putin vill göra sig av med sin värsta kritiker.

USA och EU utlyste förra veckan koordinerade sanktioner mot flera högt uppsatta ryska tjänstemän, bland dem chefen för den federala fångvården samt riksåklagaren, "för deras roller i det godtyckliga gripandet, åtalet och straffet mot Navalnyj."

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln