Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nordkorea första land att ställa in resa till OS i Tokyo – vill dra sitt strå till stacken för att skydda idrottare

Från 2021
Nord- och Sydkorea sida vid sida i OS i Pyeongchang.
Bildtext Nord- och Sydkorea sida vid sida i OS i Pyeongchang.

Nordkorea blev det första landet som avstår sommarens OS i Tokyo, på grund av fruktan för coronaviruset. Flera internationella nyhetsmedier berättade på tisdagen att Nordkoreas sportministerium meddelat att landet inte kommer att delta i OS.

Nordkoreas olympiska kommitté lär ha fattat beslutet redan den 25 mars. Orsaken till att Nordkorea väljer att backa ur OS-deltagandet är coronapandemin.

Enligt pressmeddelandet vill Nordkoreas olympiska kommitté på det här sättet skydda idrottarna från coronaviruset.

Enligt Nordkoreas ledning har smittan tills vidare inte påträffats i landet. Det är dock en uppgift som allmänt ifrågasätts. Det stängda landet stängde ytterligare sina gränser i fjol, och på det sättet har man försökt hindra viruset från att spridas.

Ibland bojkott, ibland gemensam flagga

Nordkorea bojkottade sommar-OS senast 1988 när mästerskapet avgjordes i Sydkoreas huvudstad Seoul. Även en olympiad tidigare, i OS 1984 i Los Angeles, valde landet att avstå – vid sidan av bland annat Sovjetunionen.

Nord- och Sydkoreas interna förhållande går i vågor och till exempel i vinter-OS i Pyeongchang 2018 deltog länderna under samma flagga – något som de också gjorde i OS i Sydney 2000, OS i Aten 2004 och OS i Turin 2006.

I Pyeongchang 2018 spelade ett förenat Korea i damishockeyn. Då hyste också länderna planer på att ansöka om ett gemensamt OS 2032, men de diskussionerna har sedan 2019 fört en tynande tillvaro.

Relationen länderna emellan är kyligare och det fanns vissa hopp om att länderna skulle ha kunnat göra gemensam sak även i OS i Tokyo.

Tagit 56 OS-medaljer

Nordkorea har totalt vunnit 56 OS-medaljer (sommar- och vinter-OS medräknade) och ligger högre upp i medaljtabellen än bland annat Etiopien, Thailand, Indien och Nigeria, för att nämna några folkrika länder.

Nord- och Sydkorea är fortfarande formellt i krig med varandra eftersom länderna inte skrev under något fredsavtal, utan endast avtalade om vapenvila, efter Koreakriget 1953.

OS i Tokyo skulle ursprungligen gå av stapeln i fjol, men sköts upp med ett år och är inprickat att köra i gång den 23 juli.

Källor: AP, BBC, CNN.

Diskussion om artikeln