Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya förhandlingar om Iranavtalet – förhoppningar om att USA ska återansluta sig, men förväntningarna är låga

Från 2021
Kazem Gharib Abadi, Irans represenant i Internationella atomenergiorganet, lämnar sitt hotell i Wien inför förhandlingar om Iranavtalet den 6 april 2021.
Bildtext Kazem Gharib Abadi, Irans represenant i Internationella atomenergiorganet, när han lämnade sitt hotell i Wien på förmiddagen inför förhandlingarna om Iranavtalet.
Bild: Christian Bruna / EPA

Avtalet som begränsar hur mycker uran Iran får använda har inte varit särskilt hållbart under de sex år avtalet har existerat. Nya förhandlingar kan leda in parterna i samförstånd.

Nya överläggningar om Irans kärnkraftsprogram tar fart i Wien dag.

Representanter för Ryssland, Kina, Frankrike, Tyskland och Storbritannien samlas för att diskutera med Iran. Det är de sex länder som är parter i det så kallade Iranavtalet som det ser ut i dag.

Den tidigare parten USA förväntas föra indirekta förhandlingar med Iran.

I och med förhandlingarna finns det försiktiga förhoppningar om att USA ska återansluta sig till avtalet, men det kan hända att förhoppningarna grusas innan hälsningsorden ens har yttrats.

Iran uppges gå in i förhandlingarna i Wien med kravet att USA måste häva alla sina sanktioner mot landet. I utbyte är Iran redo att återgå till att följa reglerna i avtalet.

– USA:s särskilda sändebud Robert Malley blir tvungen att lämna Wien tomhänt om tisdagens möte resulterar i något annat än att USA häver alla sanktioner, säger en källa inom den iranska delegationen till nyhetsbyrån TASS.

Inga snabba, stora genombrott att vänta

Enligt avtalet som slöts 2015 begränsas Irans kärnenergiprogram, bland annat genom att landets möjligheter att använda uran inskränks.

I utbyte häver flera länder sina sanktioner mot Iran.

USA:s tidigare president Donald Trump meddelade 2018 att USA lämnar avtalet. Iran å sin sida har inte följt avtalet särskilt noggrant under det senaste året.

Enligt USA förväntas inga snabba, stora genombrott. Inte heller Iran har särskilt stora förväntningar åt varken det ena eller det andra hållet.

Vem är redo att ta första steget?

Det har ändå kommit försiktiga kommentarer från USA om att landet kan lätta på sina sanktioner mot Iran, vilket välkomnas i Teheran.

– Det kan vara början på slutet på en dålig process som har fört in diplomatin i en återvändsgränd, säger den iranska regeringens talesperson Ali Rabiei.

USA:s nuvarande president Joe Biden har sagt att han har som mål att USA ska återansluta sig till Iranavtalet.

Men det har varit lite av en "hönan eller ägget"-situation – Iran vill nämligen inte rätta sig enligt avtalet om inte USA först lättar på sina sanktioner, och nu kan de inte komma överens om vilket som ska ske först.

Källor: AP, AFP, Reuters, Tass,

Diskussion om artikeln