Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EMA-chef: Samband mellan Astra Zenecas coronavaccin och blodpropp finns – utvärderingen pågår ännu, enligt EMA

Från 2021
Uppdaterad 07.04.2021 11:28.
En vaccinampull i motljus.
Bildtext Astra Zenecas vaccin har ett samband med blodpropp, säger EMA-direktör.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det finns ett samband mellan Astra Zenecas coronavaccin och blodproppssymtom, säger Marco Cavaleri, direktör för vaccinavdelningen vid Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Cavaleri säger i en intervju till italienska Il Messaggero att det enligt honom finns ett klart samband mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar. Det är ändå inte fråga om ett officiellt utlåtande från EMA.

Enligt Cavaleri är det oklart vad som orsakar blodproppssymtomen. I intervjun låter han förstå att europeiska läkemedelsverket inom kort kommer att bekräfta sambandet.

Frågan om Astra Zenecas vaccin är tryggt att använda eller inte har debatterats bland hälsomyndigheterna. Flera europeiska länder har tillfälligt stoppat eller begränsat vaccineringarna med Astra Zenecas vaccin, men europeiska läkemedelsmyndigheten anser att fördelarna med vaccinet väger tyngre än nackdelarna.

Marco Cavaleri, direktör för vaccinavdelningen vid europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, fotograferad på datorskärm.
Bildtext Marco Cavaleri vid EMA, fotograferad på en presskonferens i december 2020.
Bild: EPA / Pieter Stam de Jonge

Cavaleri säger att EMA nu försöker få en tydlig bild av vad som ligger bakom biverkningarna.

- Det finns fler fall än väntat av olika symtom i hjärnans blodkärl bland unga människor som vaccinerats, säger Cavaleri.

EMA:s expertgrupp för vaccinsäkerhet inledde på tisdagen ett tre dagar långt möte och säger till nyhetsbyrån AFP att utvärderingen av Astra Zenecas vaccin fortfarande pågår. EMA informerar så fort de når en ståndpunkt, vilket väntas ske på onsdag eller torsdag.

Finska myndigheter: Vi väntar på en officiell ståndpunkt och rekommendation

Överläkare Maija Kaukonen vid läkemedelsverket Fimea förvånas av Cavaleris uttalande.

- Nu när Marco Cavaleri uttalar sig så här hoppas jag verkligen att EMA skulle komma med ett uttalande och en rekommendation redan i dag. Men man fattar sällan beslut om så här stora frågor redan under första dagen på mötet, säger Kaukonen.

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger för sin del att uttlandet inte har någon påverkan på vaccineringarna med Astra Zenecas vaccin i Finland. I Finland väntar myndigheterna på en officiell ståndpunkt från EMA och fattar först sedan beslut om nuvarande vaccinpraxis behöver förändras, säger Nohynek.

- Tillsvidare följer vi i Finland rekommendationerna om att vaccinera 65 år fyllda personer och äldre med Astra Zenecas vaccin. Den åldersgruppen har inte drabbats av de ovanliga biverkningarna, säger Nohynek.

Källor: AFP, STT

Artikeln uppdaterades klockan 15.32 med uttalanden från läkemedelsverket Fimea och Institutet för hälsa och välfärd.

Artikeln uppdaterades klockan 16.21 med EMA:s uttalande till nyhetsbyrån AFP.

Diskussion om artikeln