Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagens gruppordförande behandlar Ano Turtiainens hotfulla twitterkommentarer på fredag – talmännen: Mycket allvarligt

Från 2021
Uppdaterad 06.04.2021 16:35.
ano turtiainen
Bildtext Ano Turtiainens tweet om ansiktsskydd uppfattades som hotfull.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Riksdagens presidium ser mycket allvarligt på riksdagsledamoten Ano Turtiainens twitterinlägg i helgen. Turtiainen, som är före detta sannfinländare, kommenterade på lördagen ett eventuellt munskyddstvång på ett sätt som många uppfattade som mycket hotfullt.

Riksdagens presidium har nu kallat samman riksdagsgruppernas ordförande till fredagen för att diskutera Turtiainens agerande.

I Ano Turtiainens tweet den 3 april hänvisar han till en vän som sagt att den är färdig att döda, om någon i det här landet tvingas bära munskydd. Turtiainen skriver att inte heller han skulle nöja sig med att titta på från sidan. Han avslutar med att skicka hälsningar till de kolleger som är för munskyddstvång.

Riksdagens talman Anu Vehviläinen var snabb med att fördöma uttalandet och lovade att riksdagen skulle återkomma till saken efter påsk - vilket nu skedde.

Riksdagsledamoten Ano Turtiainen är sedan i fjol utesluten ur den sannfinländska riksdagsgruppen och sedan februari också utesluten ur partiet.

Diskussion om artikeln