Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen utreder däckbränderna i Solf: "Man borde ta sig en tankeställare"

Från 2021
Man iklädd polisunform tittar in i kameran med neutralt ansikte. En aula med trappa i bakgrunden.
Bildtext Polisens kommunikationschef Mikael Appel påpekar att polis och räddningsmyndigheter ofta behövs på andra ställen. Hjälpen kan fördröjas om man tvingas sätta mycket resurser på däckbränder.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Under natten till måndagen fick räddningsverket larm om brinnande däck i centrum av Solf i Korsholm. Polisen utreder det hela som skadegörelse.

Däckbranden i Solf var relativt stor och sammanlagt åtta enheter larmades till platsen. Också i Molpe satte någon eld på gamla däck i helgen.

Mikael Appel, kommunikationschef vid Polisinrättningen i Österbotten, konstaterar att det är fråga om ett brott.

- Att bränna däck går under brottsrubriceringen skadegörelse, men kan också räknas som miljöskyddsbrott beroende på vad som bränns, säger Appel.

Enligt Appel har däckbränder förekommit på flera orter de senaste åren.

För helgens bränder finns ögonvittnen och därför har polisen nu misstänkta kopplade till händelserna.

- Den som blir dömd för skadegörelse kan bli ersättningsskyldig.

Appel säger också att de som bränt däck kunde ta sig en tankeställare.

Den här typen av brott är nämligen även slöseri med dyrbara resurser, påpekar han. Om någonting mer brådskande dyker upp någon annanstans kan det hända att hjälpen dit försenas för att polis eller räddningsverk är upptagna med däckbränder.

Däckbränder ingen tradition

Däckbranden i Solf inträffade alltså under natten till måndag. Natten till söndag förlöpte däremot lugnt. Då höll frivilliga vuxna koll på händelserna byn.

Solfbon Kenth Nedergård är initiativtagare till detta och på tisdagen förklarar han hur han ser på att det ändå blev oroligt i byn under påsk.

- Somliga har fått för sig att däckbränder är en tradition, en ungdomsgrej som man ska göra, men vi vill visa att det finns andra typer av aktiviteter att samlas kring, säger Nedergård.

Under lördagskvällen och -natten ordnade Nedergård korvgrillning, saft- och kaffeservering tillsammans med de andra frivilliga vuxna i Solf, vilket uppskattades av byns invånare.

- Det borde vara de vuxnas ansvarar att säga till ungdomarna och visa dem att det finns annat man kan göra. Det var också syftet med initiativet vuxna på byn.

Nedergård har själv vuxit upp i Solf. Han säger att däckbränder inte förekom under hans ungdom, utan att beteendet kommit till under senare år. Enligt Nedergård är det onödigt att bränna däck.

- Vägen genom byn hade precis fått ny beläggning och då är det första man gör att bränna däck så att asfalten förstörs. Dessutom kan det vara trafikfarligt att bränna däck mitt i byns mest trafikerade korsning.

- Folk som bor i närheten får också in sot och damm från bränderna i sina fastigheter via ventilationssystemen.

Efter påskhelgen har det förekommit en del diskussioner om däckbranden i sociala medier.

- Vi hoppas att diskussionerna leder till något och att däckbrännandet slutar.

Diskussion om artikeln