Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Unga ska röra på sig minst en timme per dag – färre än en femtedel rör på sig tillräckligt

Från 2021
Barn hänger i rep i gymnastiksal.
Bildtext Barn och unga i åldrarna 7-17 år ska röra på sig minst 60 minuter per dag.

Tillräcklig fysisk aktivitet är viktigt för att barn och unga ska må bra och utvecklas, men i Finland rör sig bara hälften av 7 -12-åringarna och färre än en femtedel av 13 -17-åringarna tillräckligt mycket.

Barn och unga i åldrarna 7 -17 år ska röra på sig minst 60 minuter per dag. Den fysiska aktiviteten kan röra sig om rask och ansträngande motion, men också vardagsmotion.

Viktigast är att man rör på sig mångsidigt på ett sätt som passar individen och att man undviker långa stunder av stillasittande.

Undervisnings- och kulturministeriet står bakom rekommendationen.

Den rekommenderade mängden motion kan bestå av flera kortare stunder av rörelse under dagens lopp.

För att rekommendationerna kan uppnås är det viktigt att alla barn och unga ska ha möjlighet till hälsosamma aktiviteter som uppmuntrar till rörelseglädje på lika villkor.

6-9-åringar spelar basket i Savonlinna.
Bildtext Skolor, idrottsföreningar och kommunerna är centrala aktörer som kan bidra till att rekommendationerna uppnås.
Bild: Esa Huuhko / Yle

"Barnens skoldagar blir långa och de sitter mycket"

Enligt Arja Sääkslahti, docent vid Jyväskyläs universitet, borde alla ta ansvar för att se till att unga rör på sig, men eftersom mycket av tiden spenderas i skolan är det en avgörande aktör.

I dag prioriteras inte motion i samma mån som tidigare, menar Sääkslahti.

– Barnens skoldagar blir snabbt rätt långa och de måste sitta mycket, vardagsmotionen kommer till stor del från att de går eller cyklar till skolan, säger Sääkslahti.

Äldre barn rör på sig betydligt mindre än de yngre. 2018 tog 7-åringar i genomsnitt över 12 600 steg om dagen, medan 15-åringar bara tog knappa 7 900.

Sääkslahti säger att detta beror på att avståndet till skolan ofta ökar i högstadiet och att skolgårdarna inte uppmuntrar till rörelse.

– Ofta byter man skola när man börjar i högstadiet. De här skolorna är ofta större och längre bort, vilket gör att många tvingas åka buss eller moped till skolan.

En pojke i blå halare håller i en gul stor lastbil på en dagsigård. Höstigt väder.
Bildtext Lekar är ett bra sätt att öka mängden motion.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Stillasittande har lika många nackdelar som fysisk aktivitet har fördelar

Inaktiva barn och unga behöver tid på sig komma upp till miniminivån som rekommenderas, men också en mindre mängd rörelse är hälsosam.

Överdrivet mycket stillasittande har lika många nackdelar som fysisk aktivitet har fördelar. Därför borde man försöka minska stillasittandet samtidigt som man rör sig mera.

– Vissa hälsorisker, som viktökning och försämring av motoriska färdigheter, kan upptäckas snabbt. Men de flesta kommer med en liten fördröjning, säger Sääkslahti.

Bra sätt att öka motion i vardagen är att cykla och promenera mer, ta trapporna i stället för att åka hiss och leka.

Förutom skolan bär familjen, idrottsföreningar och kommunerna ett ansvar för att barn och unga rör på sig tillräckligt. Det genom att uppmuntra till träning och erbjuda tjänster som främjar motionen.

Diskussion om artikeln