Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuffa kravet för att få spela OS-hockey med Damlejonen nästa år – träna med pojklag: "Det är miljön som krävs för guld"

Från 2021
Uppdaterad 06.04.2021 17:29.
Pasi Mustonen under dam-VM 2019.
Bildtext Pasi Mustonen leder Finlands damlandslag i ishockey.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Om du som damishockeyspelare vill spela i Finland och vara aktuell för vinter-OS i Peking 2022 så ska du träna med pojkar från måndagar till fredagar. Det slår förbundskaptenen Pasi Mustonen fast i en intervju med Helsingin Sanomat.

Det har hunnit gå ett par år sedan Finland hade damhockeyns jättar i gungning.

Damlejonen trodde sig redan ha slagit USA i finalförlängningen i hemma-VM, men det avgörande målet underkändes. Amerikanskorna stal guldet från Esbo och nu är det snart dags att spela om nya medaljer.

I maj står kanadensiska Halifax och Truro som värdar för ett nytt världsmästerskap. Om ett knappt år väntar en annan höjdpunkt – de olympiska vinterspelen i Peking.

Många finländska landslagsspelare håller till i den inhemska ligan. Finlands förbundskapten Pasi Mustonen tycker att träningsmiljön där inte motsvarar den standard som behövs i internationella matcher – och har ett krav åt dessa spelare i Helsingin Sanomats intervju.

– Vi har meddelat för spelarna att alla de som lirar i Finland enbart ska träna med pojkar mellan måndagar och fredagar, förklarar Mustonen.

Helt säker på ett framtida OS-guld

60-årige Mustonen lämnar landslaget efter OS. I Kina vill han att spelarna ska klara den kravnivå som finns på näst högsta serienivå för U18-pojkar, eftersom detta enligt honom är den nivå som USA:s och Kanadas damer håller.

– Då skulle vi ha en konkurrenskraftig och utmanande miljö som motsvarar det som behövs för ett OS-guld. Vardagen måste vara sådan hela tiden.

Mustonen är optimistisk inför framtiden.

– Ingen vet om vi gör det om ett, fem, nio eller tretton år, men jag är helt säker på att Finlands damer kommer att vinna OS-guld.

Damlejonen är för tillfället på ett läger i Vierumäki. I morgon avslutas samlingen och då ska VM-truppen presenteras.

Diskussion om artikeln