Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oklart vem som ska leda krisande tyska kristdemokrater till val – blir det Armin Laschet eller Markus Söder?

Från 2021
Uppdaterad 11.04.2021 19:46.
Delstaten Bayerns premiärminister Markus Söder i München den 16 juni 2018.
Bildtext Markus Söder, som är regeringschef i delstaten Bayern och partiledare för CSU meddelade på söndagen att han är intresserad av förbundskanslerposten i Tyskland.
Bild: EPA-EFE/MARC MUELLER

Nu mellan påsk och pingst ska de tyska kristdemokraterna slå fast vem man vill ha som förbundskansler efter valet i Tyskland i september. Att utse den möjliga efterträdaren till Angela Merkel försvåras ändå av att kristdemokraterna, åtminstone tillfälligt, har förlorat en stor del av sin popularitet på grund av missar i hanterandet av coronapandemin.

Är Armin Laschet verkligen rätt person att leda kristdemokraterna i kampanjen inför det tyska förbundsdagsvalet i september? Det är en fråga som ställs allt oftare inom Laschets parti CDU.

Stödet för den nyvalde partiledaren Laschet vacklar betänkligt och till och med inom det egna partiet finns många som anser att man nu borde gå till val med en annan kandidat till kanslerposten.

Det här skulle i så fall vara de bayerska kristdemokraternas ledare Markus Söder, som för tillfället tillskrivs betydligt bättre chanser att ro hem en valseger. På söndagen meddelade CSU-chefen Söder att han är intresserad av posten.

För Laschet, som valdes till ny CDU-ordförande i början av året, har de senaste månaderna varit en enda lång uppförsbacke.

Stödet för kristdemokraterna har rasat på grund av missar i coronahanteringen och på grund av korruptionsmisstankar i anknytning till kristdemokratiska politiker som har tjänat stora pengar på affärer med munskydd.

Skandalerna kastar visserligen sin skugga också över Söder, men hans handlingskraft i coronakrisen verkar fortfarande övertyga en stor del av tyskarna.

De gröna knappar in på försprånget

Men oberoende av om det är Armin Laschet eller Markus Söder, som före pingsthelgen utses till kanslerkandidat, så ligger kristdemokraterna för tillfället rätt så illa till.

Där många tidigare hade räknat med att kristdemokraterna mer eller mindre automatiskt kommer att ta hand om posten som förbundskansler också efter att Angela Merkel tackar för sig är saken nu allt annat än säker.

I de delstatsval som hölls i de två sydvästtyska förbundsländerna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz i mitten av mars förlorade CDU stort. Bakom valförlusten låg bland annat problemen kring hanteringen av pandemin.

Enligt de senaste opinionsmätningarna är stödet för kristdemokraterna dessutom för tillfället rekordlågt. CDU ligger tillsammans med bayerska CSU för tillfället på mellan 26 och 28 procent, bara några enstaka procentenheter före de gröna.

Stärkta av de senaste opinionsmätningarna kommer också de gröna att under de närmaste veckorna utse sin kandidat till posten som förbundskansler.

Valet står mellan de två partiledarna Robert Habeck och Annalena Baerbock.

Artikeln uppdaterades 11.4.2021 klockan 19.45 med att Markus Söder nu sagt att han är öppen för att kandidera till förbundskanslerposten.

Diskussion om artikeln