Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Brädspel, ljus och servetter – bokhandlarna tänker i nya banor efter besked om gratis läromedel i gymnasiet

Från 2021
Uppdaterad 07.04.2021 20:42.
Kristina står och ler vid en blommig vägg.
Bildtext Kristina Eriksson försöker se på förändringarna på ett positivt sätt.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Tidigare har en betydande del av bokhandlarnas försäljning bestått av läromedel. Men på grund av att läromedlen blir gratis i höst tvingas bokhandlarna tänka om.

I höst utvidgas läroplikten vilket innebär att man måste ta en examen efter grundskolan. Att en examen blir obligatorisk innebär också att läromedlen blir gratis.

Det här betyder med andra ord att kommunerna kommer att stå för läromedlen, alltså behöver man inte längre själv köpa sina böcker i till exempel gymnasiet.

Kristina Eriksson äger en bokhandel i Lovisa och säger att den nya utvecklingen inte är positiv, om man ser på den ur en bokhandlares perspektiv.

- Man får bara försöka tänka på förändringarna på ett positivt sätt. För vi kan inte göra något åt saken hur gärna vi än vill.

Karoliina kynttilöitä pajamyymälässä.
Bildtext Det här blir kanske en vanligare syn i bokhandlarna. (Arkivbild.)
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Eriksson har trots det ingen specifik oro inför hösten och har redan börjat tänka i nya banor för att komma på produkter som kan ersätta läroböckerna.

Hon berättar att det finns många produkter, till exempel ljus och servetter, som kunder ofta har frågat efter, men som de för tillfället inte har utrymme för.

- Det är bara det att läroböckerna aldrig tagit något utrymme eftersom de varit en beställningsvara. Så problemet är att vi måste få in nya varor men att utrymmet kanske inte räcker till.

Eriksson berättar att åtta procent av all försäljning under ett år består av läroböcker.

- Utöver det kommer ännu alla häften och pennor och sådana saker, och det ska de studerande nu också få gratis har jag förstått.

Tror du att kommunen skulle välja att köpa böckerna av er?

- Jag tror nog inte att det finns en chans att de skulle tänka på något lokalt och köpa härifrån. Det skulle vara roligt om de skulle göra det, men det tror jag inte.

Kristina står och tittar på den nyaste boken i butiken.
Bildtext Eriksson står och beundrar bokhandelns nyaste bok.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Skoleleverna kommer att vara saknade

Johanna Koskivaara, som är butikschef i en bokhandel i Borgå, berättar att många saker ännu är oklara inför hösten.

- Vi önskar förstås att skolorna ska ta in böcker via bokhandlarna, men vi vet ännu inte om det kommer att gå till på det sättet eller om de köper dem direkt från förlagen eller liknande.

Koskivaara berättar att en betydande del av deras försäljning bestått av läromedel.

- Skoleleverna har varit en viktig del av kundgruppen och de har dessutom varit trevliga att ha att göra med. Så om det är så att de inte syns till mer så kommer vi att sakna dem.

Om det är så att de inte syns till mer så kommer vi att sakna dem

― Johanna Koskivaara

Hon berättar att deras sortiment redan utvidgats under många år och att den utvidgade läroplikten säkert kommer att göra att de fortsätter med just det.

- Det kan handla om böcker, det är vår huvudsakliga vara, men också mycket sådant som har med böcker och folks fritid att göra. För tillfället, i och med coronaepidemin, så har det till exempel varit en otrolig efterfrågan på pussel och brädspel.

07.04.2021 klockan 20:45 ändrades ordet studiematerial till läromedel.

Diskussion om artikeln