Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU utlovar finansiering till flyktingar men ställer krav på att Turkiet respekterar mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen

Från 2021
Två kostymklädda män och en kvinna i röd jacka och svarta byxor står utanför en byggnad med två soldater med gevär och långa ljusblå vapenrockar bakom sig. Alla bär munskydd. Från vänster Charles Michel, Recep Tayyip Erdogan och Ursula von der Leyen.
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan (i mitten) tog emot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel i Ankara.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel säger att åtgärder avsedda att förbättra relationerna med Turkiet är avhängiga av att Turkiet gör bättre ifrån sig vad gäller mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.

Ett annat villkor för bättre relationer är enligt von der Leyen och Michel en stabil och säker omgivning för EU-länderna Cypern och Grekland.

De båda ledarna uttalade sig efter ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Turkiets huvudstad Ankara på tisdagen.

Några veckor innan mötet anslog Erdoğan en försonligare ton mot EU. EU-länderna har för sin del enats om att öka handeln med Turkiet och förbättra samarbetet kring migration.

Turkiet har sagt sig vilja gå från positiva samtal till konkreta handlingar, särskilt i fråga om migration.

von der Leyen sa efter mötet att EU-kommissionen kommer att föreslå för Turkiet att finansieringen av flyktingar i Turkiet ska fortsätta och att Turkiet i gengäld lovar förhindra att flyktingar okontrollerat lämnar landet.

"EU kommer inte att kompromissa om människorättsfrågor"

Enligt von det Leyen är det också viktigt att Turkiet som grundande medlem i Europeiska människorättsdomstolen respekterar domstolen.

Människorättsdomstolen har krävt att Turkiet friger filantropen Osman Kavala samt Selahattin Demirtas, tidigare partiledare för det prokurdiska partiet HDP.

Kavala har suttit i fängelse i tre år utan att ha blivit dömd. Demirtas har varit inspärrad i över fyra år.

I mars lämnade Turkiet Istanbulkonventionen som är avsedd att bekämpa våld mot kvinnor.

Beslutet var en motgång mot den turkiska kvinnosaksrörelsen som säger att våldet mot kvinnor och mord på kvinnor ökar i landet.

Ursula von der Leyen yrkar på att Erdoğan återtar beslutet att Turkiet lämnar konventionen. Hon säger att EU inte kommer att kompromissa om människorättsfrågor.

Källor: AP, Reuters, AFP