Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen diskuterade vägen ut ur pandemin – exitplan presenteras på fredag

Från 2021
Uppdaterad 07.04.2021 22:55.
Programmet är inte längre tillgängligt
Med vilken tidtabell kan coronabegränsningarna slopas? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Om allt går enligt planerna kan samhället återgå till närapå normaltillstånd i juli, uppger regeringskällor till STT och Helsingin Sanomat. Regeringen samlades till förhandlingar i Ständerhuset i Helsingfors på onsdagskvällen för att dryfta coronaläget och den så kallade exitplanen.

Förhandlingarna avslutades efter tio på kvällen, och regeringen meddelade att de fortsätter på torsdag. På morgonen klockan 10 samlas alla riksdagspartier för att diskutera utkastet till exitplanen.

Regeringen ska också separat diskutera utkastet med arbetsmarknadsparter och parter på kommunnivå.

På fredag ska utkastet sedan skickas ut på en en vecka lång remissrunda, där alla får möjlighet att kommentera regeringens plan.

En normal midsommar "inte omöjlig"

Före onsdagens förhandlingar sa statsminister Sanna Marin (SDP) att exitplanen, det vill säga planen om hur Finland kan ta sig ut ur coronakrisen, bygger på att vissa villkor ska uppfyllas för att restriktioner kan hävas.

Exakta datum när saker och ting återgår till det normala finns ännu inte, enligt Marin.

– Restriktionerna kommer att luckras upp i omvänd ordning så att de nyaste restriktionerna hävs först, sa Marin på väg in till förhandlingarna i Ständerhuset.

Först blir det alltså undantagsförhållandena, beredskapslagen och restaurangbegränsningarna som luckras upp.

– Om coronaläget hålls under kontroll och vaccineringarna fortskrider kan det vara möjligt att publikevenemang blir möjliga redan i juni.

Marin säger att hon är optimistisk gällande sommaren. En normal midsommar är "inte omöjlig", säger hon.

Både vaccinationer och säsongsväxlingen väntas förbättra epidemiläget fram emot sommaren.

Regeringen är ändå samtidigt redo för att coronaläget ytterligare kan försämras från det nuvarande.

Restriktioner finns enligt Marin inte på dagordningen på onsdag, utan regeringen fokuserar på exitplanen. Oppositionen kommer att få ta del av planen på torsdag.

Restauranger kan få öppna ännu i april

Helsingin Sanomat har fått tag på ett utkast till regeringens exitplan. Enligt den är målet att stegvis lyfta på restriktionerna mellan april och augusti.

Det här är inte en slutgiltig plan, utan ett utkast med mål som ännu kan komma att ändras.

Enligt utkastet skulle restaurangerna få öppna i april, men begränsningar skulle fortsättningsvis råda gällande antalet kunder och öppettider.

I maj skulle skolorna återgå till närundervisning, barn och unga skulle få utöva hobbyverksamhet i grupp utomhus och både offentliga lokaler, till exempel bibliotek, och privata lokaler, som museer, skulle få öppna.

I juni skulle man bland annat lätta på restriktionerna gällande hur många människor som får samlas, restaurangernas öppettider och kundmängder samt vuxnas hobbyverksamhet utomhus.

Publikevenemang med begränsat antal deltagare skulle få ordnas och kontrollen vid de inre gränserna skulle avslutas.

I juli och augusti är tanken enligt utkastet att häva eller lätta på restriktionerna gällande publikevenemang och hur många som får samlas. Hobbyverksamhet inomhus skulle tillåtas.

Regeringens bedömning bygger bland annat på att alla vuxna finländare som vill ska ha fått den första dosen av ett coronavaccin i slutet av juni.

Tanken är enligt Helsingin Sanomat att regeringen med två veckors mellanrum bedömer om läget tillåter att man häver restriktionerna som planerat eller om man måste uppdatera tidtabellen.

Källa: STT

Artikeln uppdaterades klockan 17.06 med Sanna Marins kommentarer inför förhandlingarna.

Artikeln uppdaterades klockan 22.50 med uppgifterna om avslutade förhandlingar och vad som utlovas de kommande dagarna.

Diskussion om artikeln