Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bidens vaccineringskampanj: Inom två veckor ska alla vuxna amerikaner kunna ställa sig i kö – men det garanterar inte en dos direkt

Från 2021
USA:s president Joe Biden talar
Bildtext Joe Biden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det går undan för USA:s president Joe Biden och hans administrations vaccineringskampanj. Presidenten meddelar att alla vuxna amerikaner som vill ha vaccin mot coronaviruset kan ställa sig i kö för att få det senast från och med den 19 april.

Ursprungligen var Bidens mål att öppna upp vaccineringen för alla senast från och med 1 maj, men nu ser det målet ut att kunna uppfyllas två veckor i förtid.

Hittills har endast personer i riskgrupp fått ställa sig i vaccineringskön. Att man nu öppnar upp vaccineringen för alla över 18 år betyder ändå inte att alla kan få vaccinet genast.

Fortfarande finns det exempelvis utmaningar med distribueringen av vaccindoserna.

"Fortfarande en kamp om liv och död"

Biden påminner ändå att pandemin är långt ifrån över, trots att vaccineringarna framskrider.

– Viruset sprids eftersom allt för många människor tror att vi är på mållinjen redan. Låt mig vara brutalt uppriktig med er. Vi är inte på mållinjen. Vi har ännu mycket arbete kvar. Vi för fortfarande en kamp om liv och död mot viruset.

Samtliga delstater har antingen redan öppnat upp för vaccinering av alla vuxna, eller har åtminstone lagt ut en plan på att göra det inom kort.

Under Bidens 75 första dagar som president har 150 miljoner vaccindoser delats ut, i linje med hans mål att 200 miljoner personer ska ha vaccinerats inom hans hundra första dagar som president.

Enligt Biden har över 75 procent av amerikaner över 65 år fått en vaccindos, och 55 procent har fått två. Då han tillträdde som president i januari var siffran 8 procent.

I USA har över 550 000 människor dött till följd av covid-19, och över 31 miljoner människor har smittats av viruset sedan pandemin bröt ut. Antalet är högst i hela världen, enligt Johns Hopkins universitet.

Kaliforniens guvernör Gevin Newsom meddelade i går att delstaten kan häva alla restriktioner som gäller företag och folksamlingar den 15 juni, förutsatt att vaccineringstakten inte börjar släpa efter.

Kalifornien är USA:s tätast befolkade delstat, och hittills har omkring 20 miljoner vaccindoser getts åt delstatens invånare.

Inga så kallade vaccineringspass i USA

Vita huset utesluter ett amerikanskt vaccinpass med hänvisning till de amerikanska medborgarnas rättigheter.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki säger att det varken blir någon federal databas över vaccinerade eller ett krav på vaccineringsdokument.

– Regeringen understöder varken nu eller i framtiden ett system som kräver att amerikanerna går runt med ett sådant dokument. Vårt intresse är väldigt simpelt, att amerikanernas integritet och rättigheter ska säkras - så att de här systemen inte missbrukas, sa Psaki under en presskonferens.

Runt om i världen har man öppnat upp för möjligheten med så kallade vaccineringspass, och bland annat EU utreder möjligheten för ett ''grönt digitalt intyg'' för att exempelvis kunna öppna upp turismen och massevenemangen igen.

I Israel har ett dylikt certifikat redan tagits i bruk och personer som fått det utfärdat efter att antingen vaccinerats eller nyligen varit sjuka får tillträde till exempelvis gym, hotell och teatrar.

Kritiker har ändå ifrågasatt de så kallade passen, som enligt dem kan leda till diskriminering.

Källor: Reuters, AFP, BBC, CNN

Diskussion om artikeln