THL: Vaccineringarna med Astra Zeneca fortsätter för 65–69-åringar – testerna på barn pausas
Vaccineringarna med Astra Zenecas coronavaccin fortsätter enligt tidigare direktiv i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL i dag på onsdagen.
Det är personer i åldern 65–69 som åtminstone tills vidare ges Astra Zenecas coronavaccin.
THL uppger enligt STT att tidigare stroke, hjärnblödning, lungemboli eller blodpropp i nedre extremiteterna inte utgör ett hinder för att en person i den nämnda åldersgruppen kan få vaccinet.
- Tillsvidare följer vi i Finland rekommendationerna om att vaccinera 65 år fyllda personer och äldre med Astra Zenecas vaccin. Den åldersgruppen har inte drabbats av de ovanliga biverkningarna, sa Hanna Nohynek, överläkare vid THL, i går.
Alla väntar på EMA:s rapport
Hälsomyndigheten beslutar om hur vaccinet kan användas också i andra åldersgrupper efter att Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kommit med sin bedömning.
EMA har lovat komma med sin utredning om sambandet mellan ytterst sällsynta symptom i hjärnans blodkärl bland yngre vaccinerade den här veckan.
Det var Marco Cavaleri, direktör för vaccinavdelningen vid Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som i går kom med ett inofficiellt uttalande om att det enligt honom finns ett klart samband mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar.
Testerna på barn och tonåringar pausas
Läkemedelsbolaget Astra Zeneca avbryter nu tillfälligt testerna av sitt coronavaccin på barn och unga i Storbritannien.
Testerna kan återupptas efter att det finns mer information om misstänkta blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar hos vuxna.
Studien som genomförts av Oxfords universitet är rätt så liten. Den omfattar omkring 300 barn och tonåringar i åldern 6–17.
Läkemedelsverket i Sverige: Fått dåligt rykte
Astra Zenecas vaccin har pausats eller åldersmässigt begränsats i många länder i Europa på grund av misstankar om blodproppssamband.
I dag skriver Dagens Nyheter (kräver inloggning) att det rapporterats nästan sex gånger fler misstänkta biverkningar per vaccinerad för Astra Zenecas vaccin än för Pfizers eller Modernas vaccin.
Svenska Läkemedelsverket kopplar samman det stora antalet rapporterade biverkningar med att vaccinets anseende blivit så dåligt.
– Det har varit ganska stor medial uppmärksamhet, säger enhetschef Veronica Arthurson till DN.
Astra Zenecas vaccin godkändes av EU i slutet av januari. Världshälsoorganisatinen WHO betonade i går att nyttan med Astra Zenecas coronavaccin fortfarande är klart större än skadorna.