Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Carl Pettersson slutar som vd för Veritas - flyttar till pensionsbolaget Elo

Från 2021
Uppdaterad 07.04.2021 16:04.
En man i kostym står på en läktare vid Veritas stadium.
Bildtext Arkivbild. Veritas vd Carl Pettersson flyttar till pensionsbolaget Elo.
Bild: Arash Matin

Veritas Pensionsförsäkrings vd Carl Pettersson lämnar sin post och blir istället vd för pensionsbolaget Elo. Pettersson tillträder sin nya post i höst.

- Elo är en betydande aktör inom pensionsbranschen och hela finanssektorn i Finland och det är inte ofta det kommer en möjlighet att få ta vd-rollen i en så betydande aktör, säger Carl Pettersson till Svenska Yle.

Elo har sökt ny vd sedan medlet av mars, då bolaget meddelade att föregående vd:n Satu Huber hade sagt upp sig.

Elo har ett exceptionellt och stormigt år bakom sig. Coronakrisen och den medföljande oron på finansmarknaderna våren 2020 bidrog till att uppdaga brister inom bolagets riskhantering.

Elon toimitusjohtaja  Satu Huber KTM.
Bildtext Satu Huber lämnade Elo i mars 2021.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Finansinspektionen pekar på både slarv och bristande kompetens inom bolaget och har därför utsett ett ombud att övervaka Elos verksamhet.

Elos styrelseordförande: Nästa strategifas väntar

Elo har omkring 500 anställda och förvaltar pensionsmedel till ett värde av omkring 26 miljarder euro, enligt bolagets årsuppgifter för 2020.

Pettersson kan inte uttala sig om Elos verksamhet så länge han är vd för Veritas. Han konstaterar att det är viktigt att det finns ett "tydligt sätt" att sköta placeringar och hantera de risker som medföljer.

- Det kommer goda tider och det kommer sämre tider då kurserna går ner och man måste vara beredd på att tåla de här svängningarna, säger han.

Pettersson har fungerat som vd för Veritas sedan september 2017. Tidigare har han varit anställd vid Aktia.

- Carl Pettersson har erfarenhet och kompetens att leda Elo då bolaget går in i nästa strategifas, säger Elos styrelseordförande Antti Aho i ett pressmeddelande.

Veritas ekonomidirektör Tommy Sandås sköter tillfälligt vd:ns uppgifter från och med den 12 april, tills en efterföljare har utsetts.