Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ellen och Emil Svenskfinlands populäraste förnamn i fjol

Från 2021
En hand håller upp bokstaven E på ett Scrabble-bräde.
Bildtext E var en populär bokstav bland nyblivna föräldrar i fjol.

Bland svenskspråkiga var de populäraste förnamnen i fjol Ellen och Emil, medan finskspråkiga föräldrar fastnade för Aino och Leo, uppger Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

27 flickor gavs i fjol namnet Ellen som första förnamn, medan 35 pojkar fick heta Emil.

På svenskt håll följdes Ellen av Stella, Saga, Freja och Ebba som populärast första förnamn bland flickor, medan Emil följdes av Oliver, Liam, Edvin och Benjamin.

Om man ser på alla förnamn som gavs åt svenskspråkiga flickor var de fem populäraste Maria, Sofia, Linnea, Elisabeth och Linnéa. De fem populäraste pojknamnen Alexander, Erik, Johannes, Mikael och Emil.

Aino och Leo populära på finskt håll

Bland finskspråkiga toppar Aino (276 barn) och Leo (356 barn) statistiken på de populäraste första förnamnen. Dessa följdes av Olivia, Sofia, Pihla och Aada samt Eino, Oliver, Elias och Onni.

Det vanligaste är att ge barnet två förnamn, vilket nästan hälften av föräldrarna gjorde i fjol. Nästan lika populärt är tre förnamn, vilket 42 procent av föräldrarna valde.

Åtta procent av barnen fick ett förnamn och färre än en procent av de barn som fått namn ifjol fick fyra förnamn.

Information om fjolårets populäraste namn baserar sig på uppgifter om de 47 839 barn som hade fått namn fram till den 5 april 2020.

Allt som allt föddes 48 186 barn. Av dessa var 23 356 flickor och 24 483 pojkar. Antalet svenskspråkiga barn var 3 229 och antalet finskspråkiga 38 685.