Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö tennisklubb erbjuder Hangö stad sin hjälp att skapa idrottsgymnasier

Från 2021
Uppdaterad 09.04.2021 07:28.
En kvinna och en man står bredvid tennisbanor. Det är ute, tidig vår och gäller utomhusbanor.
Bildtext Hangö högstadiums och Hangö gymnasiums rektor Tanja Koivisto och Hangö tennisklubbs ordförande Leif Wikström har siktet inställt på att Hangö ska få landets första gymnasium med padel som specialitet.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

De två gymnasierna i Hangö kunde profilera sig som specialgymnasier med inriktning på padel och tennis. Det föreslår Hangö tennisklubb, som lovar hjälpa till med bland annat nya utomhusbanor och inomhushallar.

- Jag är personligen väldigt orolig och det är också tennisklubbens styrelse och gymnasierna. Det föds för få barn i Hangö, säger Leif Wikström, styrelseordförande för HTK, det vill säga Hangö tennisklubb.

Genom att erbjuda gymnasiestuderande tennis och padel som en del av kursutbudet i gymnasierna hoppas Leif Wikström att locka fler barnfamiljer att flytta till Hangö.

- I praktiken skulle det gå till så att tennisklubben skulle bygga två padelbanor. Sedan skulle vi satsa och bygga en tennishall för vintern och en padelhall med en eller två banor.

Det här är en väldigt stor satsning för Hangö tennisklubb, men Wikström säger att föreningen är villig att satsa. Redan tidigare har HTK satsat på infrastrukturen, men nu ska man bredda verksamheten ytterligare med padel.

En äldre man med mössa och blå jacka står ute. I bakgrunden tennisbana och ett klubbhus.
Bildtext Hangö stadsstyrelse har nyligen godkänt att Hangö tennisklubb får bygga två padelbanor. Det här är bara början på klubbens nya satsningar, säger ordförande Leif Wikström.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Leif Wikström talar varmt för att Hangö skulle vara först i Finland med att erbjuda gymnasium specialiserat på padel.

- Vi har Finlands tennisförbund bakom oss. Det är så att Hangö har anor vad gäller tennis. Vi hämtade tennisen till Finland via de ryska badgästerna och vi har varit med om att grunda Tennisförbundet, räknar Leif Wikström upp.

Därför skulle det vara dags att bygga upp nya anor kring padel, anser Wikström.

- Vi har varit en liten vit fläck på kartan i några år redan vad gäller padel, men det ska vi inte vara längre.

Hangö tennisklubb planerar också bli en stjärnklubb som samarbetar med både Finlands olympiska kommitté och Finlands tennisförbund.

Gymnasierna vill också rikta in sig på idrott

Både Hangö gymnasium och Hankoniemen lukio har visat intresse för att specialisera sig inom idrott.

- Alla enheter i Hangö har ett ansvar att försöka få människor att flytta hit. Att mista våra gymnasier på grund av för få studerande skulle vara en katastrof eftersom gymnasierna är de enda utbildningar staden har på andra stadiet, säger Tanja Koivisto som är rektor för Hangö högstadium och Hangö gymnasium.

Koivisto säger att hon för sin del är beredd att skaka hand och inleda samarbete med Hangö tennisklubb.

- Visserligen finns det andra sporter, till exempel ridning och segling i Hangö, men ingen har kontaktat oss.

En kvinna med mössa och rosa, tunn vinterjacka står ute. Bakom tennisbana och klubbhus.
Bildtext Tanja Koivisto har också oroligt följt med hur årskullarna i Hangö blir mindre. Alla ungdomar väljer inte heller att studera vidare i stadens gymnasier och på sikt kan skolorna vara hotade, säger hon.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Tanja Koivisto hoppas att bildningssektorn skulle få tid, ork och möjlighet att planera vidare.

Coronapandemin har slukat all energi och alla resurser de senaste läsåren, men Koivisto hoppas att Hangö redan om två till tre år kan erbjuda sina studerande gymnasier som erbjuder idrott som extra kurser.

- Jag kanske inte skulle prata om ett idrottsgymnasium i detta skede, det är ett jättestort steg, men möjligheter finns nog att erbjuda gymnasiediplom i gymnastik. Det är ett första steg, säger Tanja Koivisto.

Få Hangöbor väljer i dag att studera vid idrottsgymnasier

Det är i första hand inflyttning som både rektor Tanja Koivisto och Hangö tennisklubbs styrelseordförande Leif Wikström hoppas på.

Wikström hoppas att de fritidsbor som under coronapandemin trivts bra i Hangö, kunde tänka sig att flytta till staden för gott, med både barn och skattepengar.

Det är sist och slutligen ganska få Hangöunga som lämnat sin hemstad för att studera vid idrottsgymnasier på annat håll.

- Under de senaste åren handlar det om tre till fyra ungdomar, säger Tanja Koivisto.

En del av dem har sökt sig till Vörå idrottsgymnasium, de övriga har hittat till orter där det erbjudits bättre möjligheter att spela fotboll eller tennis.

Det bästa skulle vara att det flyttade in barnfamiljer till Hangö, men också ungdomar från skolorna i Raseborg hälsas välkomna till Hangö när man väl kan erbjuda till exempel ett gymnasium specialiserat på padel och tennis.

- Vägen till Hangö är inte längre än vad den är bort från Hangö, säger Leif Wikström som tror att staden kan erbjuda specialgymnasier om några år.

Ett idrottsgymnasium i Hangö kunde locka unga från Ekenäs?

Det är också få unga i Raseborg som väljer att söka till idrottsgymnasier.

I Karis svenska högstadium brukar färre än fem söka till ett idrottsgymnasium.

Om de sedan inleder sina studier i idrottsgymnasier är en annan femma. Enligt studiehandledare Johanna Metsämäki är steget ganska stort att söka sig ända till Vörå eller Brändö i Helsingfors om man har bra träningsmöjligheter i Karis.

Till exempel i Brändö gymnasium börjar många träningar redan klockan åtta på morgonen och då är det ganska tufft och utmanande och till och med ohållbart att pendla till Helsingfors varje vardag, säger Metsämäki som har talat med ungdomar.

Att bo i Helsingfors blir dyrt. Avgiftsfriheten på andra stadiet omfattar inte privat boende.

Internatet i Vörå kostar också, men enligt internatscoach Jenny Julin i Vörå för man som bäst diskussioner om man borde slopa avgifterna för att gymnasiet i Vörå ska vara konkurrenskraftigt också när den förlängda läroplikten träder i kraft.

Ulf Eriksson som är studiehandledare vid Höjdens skola i Tenala säger att skolan under årens lopp har haft några få ungdomar som sökt till idrottsgymnasierna i Vörå och Brändö. I år och i fjol sökte däremot ingen från Tenala till ett idrottsgymnasium.

Situationen i Ekenäs högstadieskola skiljer sig inte från de övriga svenskspråkiga grundskolorna i Raseborg. I år har ingen sökt till ett idrottsgymnasium. Vörå och Brändö känns båda långt borta och i Helsingfors blir boendet dyrt.

Däremot tror studiehandledare Maria Lindberg att det skulle finnas intresse om avståndet var närmare och kommunikationsmöjligheterna bra.

Här kan du lyssna på intervjun med Leif Wikström och Tanja Koivisto:

Artikeln ändrades 8.4 kl 10.27: Ordet padeltennis ändrades till padel. Båda termerna är gångbara men padeltennis användes mera när sporten var ny. Nu när sporten är etablerad är ordet padel allmännare, enligt Svenska Yles språkvårdare.

Artikeln korrigerade 9.4 kl 7.30: Det är inte gratis att bo på internatet i Vörå, däremot diskuterar man hur det ska bli i framtiden med tanke på förlängd läroplikt och konkurrenskraft.

Diskussion om artikeln