Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vad hände i Chile? Världsmästare i vaccinering – men stänger nu ner samhället igen

Från 2021
Uppdaterad 07.04.2021 17:49.
Vaccineringscenter i Santiago
Bildtext Vaccineringscenter i Santiago
Bild: EPA-EFE/Alberto Valdes

Chile har byggt upp en av världens mest framgångsrika vaccineringsstrategier.  Men i Chile har man också lärt sig att en snabb vaccineringstakt inte nödvändigtvis löser problemen med virusspridningen.

EU kämpar med sin långsamma distribution av vaccin, och funderar på hur samhällena ska kunna öppnas upp igen så att mänskor ska kunna börja leva ett normalare liv. Också i Finland funderar regeringen nu på en exitstrategi

Det är den så kallade exitstrategin som nu intresserar många - att komma ut ur den instängda bubbla de flesta tvingats leva i. Och förväntningarna på vaccinet är höga. Men frestas vi att tro på vaccinets kraft för mycket? Invaggas vi i en falsk känsla av trygghet?

Chile är "världsmästare"

Det finns länder som har kommit igång fint med sina vaccineringar. Ett av dem är Chile - ett land som sägs ha blivit världsmästare i vaccinerandet mot covid-19.

Ungefär 37 procent av chilenarna är vaccinerade. Den andelen är långt ifrån den flockimmunitet på 70 procent som forskare brukar tala om - det vill säga den andel som tros kunna förhindra en fri spridning av viruset.  

Chile lade in sina vaccinbeställningar i ett tidigt skede och vaccineringarna kom igång. Gränskontrollerna blev friare, smittspårningen blev mindre strikt, reserestriktioner lättades, och  skolor, butiker, shoppingcenter, kasinon, gym och kyrkor öppnades.

Allt såg ljusare ut. Men vad hände sen?

Smittspridningen minskade inte

Smittspridningen har tagit ny fart, och Chile måste nu tänka om.

Nu meddelar de chilenska myndigheterna att utrikesflygen begränsas för hela april - både för chilenska medborgare och för utlänningar. Också rörelsefriheten inom landet begränsas. Varutransporter minimeras och mänskor får inte avlägsna sig helt fritt från sina hem. 

I går meddelade president Sebastian Pinera att valet i Chile skjuts fram för att trygga medborgarnas hälsa.

Sebastian Pinera
Bildtext Chiles president Sebastian Pinera skjuter fram valet till maj och hoppas att valdeltagandet då blir större än om valet skulle ordnas nu.

Unga fyller sjukhusen

Sjukhusen är på bristningsgränsen, och det är människor i medelåldern och ungdomar som fyller sjukhusplatserna all mer. 

Antalet smittade ökade i takt med att sommarlovet gick mot sitt slut.   

Hur gick det då så här i Chile? Frågorna är många. Har vaccineringarna utportioneras på fel sätt - till fel grupper? Har vaccinet inte fungerat som det ska? Har de olika virusvarianterna, till exempel den som påträffats i Brasilien, haft något med saken att göra? Förlitade man sig för mycket på vaccinets kraft?

Viktigt med vaksamhet och försiktigt uppluckrande av restriktioner

Erfarenheterna i Chile visar att en snabb vaccineringstakt inte nödvändigtvis betyder så mycket om man inte samtidigt  är ytterst vaksam.

Restriktionerna måste lättas på ett försiktigt och balanserat sätt. Virusproblemet har ju inte försvunnit bara för att mänskor har blivit vaccinerade.

Flygplatsen Arturo Merino Benitez - Santiago de Chiles internationella flygplats - i Chile ligger öde
Bildtext Santiago de Chiles internationella flygplats ligger öde
Bild: EPA-EFE/Alberto Valdes

"Vaccinet ledde till en slappare attityd"

Hälsomyndigheterna kritiserar nu Chiles regering för att ha låtit vaccineringsprogrammet stjäla hela föreställningen medan man tonat ner information om riskerna med att öppna upp för mycket. Det här ledde till att medborgarna intog en slappare attityd, säger kritikerna.

Det behöver dock inte gå så illa som i Chile.

Israels vaccineringstakt också mycket god - och där har smittspridningen minskat

Israel är ett annat land där vaccineringstakten har varit mycket god.

Där har man lyckats med att småningom öppna upp samhället. Och hittills har smittspridningen har hållits nere.

Det finns alltså skäl till optimism.

Trots att chilenarna alltså har kastats tillbaka in i ett tillstånd där de måste vara försiktiga och isolera sig igen så har israelerna börjat se framåt och kan gå tillbaka till ett normalare liv.

Över hälften av landets nio miljoner invånare har vaccinerats. Butiker, hotell, konserter och biografer är öppna.

Restaurang i Jerusalem. restauranger, barer och caféer har öppnats på nytt, och människor med "grönt pass" får röra sig fritt. vaccine
Bildtext Restaurang i Jerusalem. I Israel har restauranger, barer och caféer öppnats på nytt, och människor med "grönt pass" får röra sig fritt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Varför gick det så bra i Israel då?

En rad restriktioner är fortfarande i kraft i Israel - till exempel måste man bära munskydd utanför hemmet, och antalet människor som får träffas inomhus är begränsat. 

Man kan kanske fråga sig om det går att jämföra Chile och Israel. Det finns skillnader mellan länderna.

De har till exempel haft tillgång till lite olika vaccin. Det är också fråga om olika slags samhällen och kulturer, och också befolkningstätheten och den demografisk strukturen är lite olika.

Både Chile och Israel har gått igenom smittvågor, vaccineringar, nedstängningar, och öppnanden på nytt - i lite olika ordningsföljd.

Och så är det ju förstås också oklart hur det kommer att se ut om en tid. Ingenting är säkert.      

Källor: DW, Forbes, Reuters, The Guardian

Diskussion om artikeln