Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EMA förordar Astra Zenecas coronavaccin, men ser ett möjligt samband med blodproppar

Från 2021
Uppdaterad 07.04.2021 21:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
EMA håller presskonferens om Astra Zenecas coronavaccins misstänkta biverkningar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nyttan är större än riskerna med Astra Zenecas coronavaccin, slår den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA fast. EMA konstaterar ändå att det finns ett möjligt samband mellan vaccinet och blodproppar, men att riskerna för komplikationer är ytterst sällsynta. THL ska ge en ny rekommendation för Finland nästa vecka.

Du kan se EMA:s presskonferens överst i den här artikeln.

– Säkerhetskommittén har kommit till slutsatsen att nyttan med vaccinet är större än riskerna, det inledde EMA-direktören Emer Cooke onsdagens presskonferens med.

Cooke betonade att covid-19 är en farlig sjukdom och att vaccinen som står till hands måste användas för att skydda befolkningen mot den.

Att ett samband med blodproppar existerar medgav ändå EMA, och direktör Cooke uppgav att blodproppar ska införas på listan över möjliga biverkningar.

Sabine Strauss, ordförande för kommittén som utrett riskerna med Astra Zeneca-vaccinet, betonade att riskerna för blodproppar är väldigt små.

Orsaken till varför blodproppar uppstår är än så länge okänd, enligt Strauss, men hon sa att det kan handla om en immunologisk reaktion.

Frågan om huruvida riskerna för biverkningar är särskilt stora för någon specifik grupp har diskuterats flitigt, och till exempel i Finland rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd THL Astra Zeneca-vaccinet för personer över 65 år.

EMA-direktören Emer Cooke sa på presskonferensen att man utifrån nuvarande resultat inte kan dra slutsatser exempelvis vad gäller kön eller ålder. Biverkningar har observerats i alla åldrar.

Specifika rekommendationer hur Astra Zeneca-vaccinet ska användas ger EMA inte, utan lämnar dylika beslut till ländernas nationella myndigheter.

EMA kommer däremot fortsätta att aktivt informera företag och nationella hälsomyndigheter om eventuella risker, samt fortsätta forska i vaccinets effekt och risker.

Ny rekommendation för Finland väntas nästa vecka

I Finland ska myndigheterna nu utvärdera befintliga data för att granska nytta och risker med vaccinet.

Överläkare Hanna Nohynek vid THL säger till nyhetsbyrån STT att både finländskt och utländskt material ska granskas för att syna Astra Zeneca-vaccinet.

Enligt Nohynek kommer utvärderingen att ta flera dagar. Den nationella expertgruppen för vaccin samlas nästa vecka för att ta del av aktuella resultat.

Först efter expertgruppens möte kommer THL att ta ställning till hur man går vidare med Astra Zeneca-vaccinet.

Än så länge gäller rekommendationen om att vaccinet används för personer över 65 år.

Uppdaterad 7.4.2021 21.30 med det sista stycket om THL.

Diskussion om artikeln