Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Snabba cash har gjorts om till tv-serie – Evin Ahmad spelar förortstjejen och tech-entreprenören Leya

Från 2021
Evin Ahmad spelar Leya i nya tv-serien Snabba Cash.
Bildtext Evin Ahmad spelar Leya.
Bild: NETFLIX © 2021

Den svenska filmtrilogin Snabba cash utforskade klass och kriminalitet, i överklassens salonger och i den undre världen. Nu har historien stöpts om för 2020-talet, med Evin Ahmad i huvudrollen som förortstjejen och tech-entreprenören Leya.

Leya har stora drömmar och hon är beredd att göra nästan vad som helst för att de ska bli verklighet.

Vid sidan av livet i förorten med jobbet som servitris och plikterna som ensamstående mamma spelar hon högt i den snabbt snurrande startupvärlden. Där investerarna letar efter nästa stora techfenomen – nästa Facebook eller Spotify.

Tv-serien Snabba cash utspelar sig tio år efter Jens Lapidus originalberättelse om JW, lantisen som körde svarttaxi och langade kokain för att få pengar till excesserna i finansvärldens fina salonger.

Serien flyttar sökarljuset till förortens gängkrig och fulspelet i startupsfären.

På bilden syns en grupp välklädda människor sitta i ett modernt och ljust konferensrum.
Bildtext Den nya sexdelade serien utspelar sig i uppstartsvärlden.
Bild: NETFLIX © 2021

Via videochatt berättar huvudrollsinnehavaren Evin Ahmad om en favoritscen ur den första filmen från 2010, med Joel Kinnaman som JW.

– Han syr fast en märkeslogga, typ Gucci, på sin kavaj. Jag älskade den scenen, jag älskade den karaktären. Och nu när jag läste manuset och jag fattade att det var en kvinna som skulle få göra typ samma sak, så tyckte jag bara "wow, det här vill jag verkligen var med och berätta".

Nycklar till olika världar

Evin Ahmad är uppvuxen i miljonprogramsförorten Akalla i Stockholm och utbildad på Stockholms Dramatiska Högskola. Hon vet en hel del om att röra sig i mellanrummen mellan olika världar.

– För mig har det bara varit en jättestor tillgång, att kunna ha nycklar till alla de här olika världarna. Det har hjälpt mig jättemycket i mitt skådespeleri, just för att det handlar om kommunikation och människor och nyfikenhet.

Snabba cash beskrivs ofta som en berättelse om det svenska klassamhället. Där klyftorna bara växer mellan rik och fattig, mellan tjusiga villaområden och utsatta höghusförorter, mellan svenskfödd och utrikesfödd.

– Jens bok är en klassberättelse, den ställer frågan ”vad har man för möjligheter till att göra en klassresa?” JW drivs av ett klassförakt för sin egen klass, säger Jesper Ganslandt, regissören bakom den nya serien.

Skådespelarna Alexander Abdallah och Evin Ahmad i en scen i "Snabba cash".
Bildtext Alexander Abdallah och Evin Ahmad i "Snabba cash".
Bild: NETFLIX © 2021

Ganslandt tycker att berättelsen om Leya fortsätter i samma fåra.

– Hon är en superbegåvning med skitmycket power, men hon är också ensamstående mamma och har en ickesvenskfödd bakgrund, som för att hon hålls tillbaka av de rum hon inte förväntas vara i. Det är en jättespännande grundplot för en berättelse som känns relevant i dag – på ett sätt kanske ännu mer relevant än när filmen kom.

Kriminella avhumaniseras

Evin Ahmad är särskilt glad över hur serien skildrar Salim (Alexander Abdallah), en ung man som bor i samma förort som Leya.

De möts på en bröllopsfest där han är inhyrd som sångare. Det dröjer ett tag innan hon inser att han är djupt indragen i gängkriminalitet.

Men Salim beskrivs aldrig som ett monster, utan som en komplex och plågad människa.

– För mig handlar det inte om rätt och fel, för mig handlar det om vad man har för valmöjligheter. En person är inte alltid sina brott, det finns en större bild än det vi läser i tidningen. Jag har varit så ledsen över hur kriminella personer i förorten porträtteras, att man fullkomligt har avhumaniserat de här förortsgrabbarna. Och jag hoppas att det här får vara en annan bild.

Alexander Abdallah som Salim i ”Snabba cash”.
Bildtext Alexander Abdallah som Salim i ”Snabba cash”.
Bild: NETFLIX © 2021

Snabba cash ger också en ovanligt nyanserad bild av en ensamstående mamma, långt borta från de vanliga stereotyperna.

Leya är ingen dålig mamma men hon är inte heller perfekt, och just därför blir hon en människa, menar Jesper Ganslandt.

Ganslandt ville skapa en karaktär i samma anda som Erin Brockovich eller Pedro Almodóvars kraftfulla mammagestalter.

– En kvinna som är mamma på film eller tv ska snabbt tryckas i ett fack för annars är det jävligt obekvämt. Det gillar jag inte alls. Leya arbetar jävligt hårt, hon kanske inte är den bästa mamman, men hon gör det hon kan. Berättelsen handlar egentligen inte om henne som mamma, men det ger det så mycket djup, tycker jag.

Lennox Söderström och Evin Ahmad spelar mamma och son. Här syns de i en mataffär.
Bildtext Leya (Evin Ahmad) är ensamstående mamma till femåriga sonen Sami (Lennox Söderström).
Bild: NETFLIX © 2021

Inget fejk-”nuttinutt”

För Evin Ahmad var det viktigt att inte gulla med barnskådespelaren som spelade sonen Sami – för att relationen skulle kännas äkta var det viktigt att de kunde mötas i ögonhöjd.

– Oftast tycker jag att nära relationer på film kan övergestaltas. Jag har ju sett hur mammor är mot sina barn, det är inte en massa "älskling, åh, jag älskar dig". Jag ville mer gestalta "vi är familj". Jag ville att Leya skulle behandla Sami som en människa, utan en massa fejk-”nuttinutt”.

Snabba cash finns tillgänglig för streaming på Netflix.

Diskussion om artikeln