Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen i Åbo har fått ingripa i farlig lek – barn står på bilvägen och filmar lastbilar

Från 2021
Polisbil
Bildtext Arkivbild. Polisen i Åbo har fått ingripa i en farlig lek där barn filmat förbipasserande lastbilar.
Bild: Yle/Philip Stenkula

Åbopolisen har fått ingripa åtminstone vid två olika tillfällen då barn filmat förbipasserande lastbilar i närheten av hamnen. Enligt polisens bedömning har leken varit farlig.

Det här framkommer i ett pressmeddelande från Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Enligt polisen handlar det om att upp till sju barn i 10- till 13-års åldern har filmat förbipasserande lastbilar på ett sådant sätt att barnens säkerhet har varit i fara.

Barnen har stått på vardera sidan om vägen, gått fram och tillbaka på övergångsstället, och stått på mittrefugen och filmat videor.

Polisen har bedömt situationen som riskfylld och påtalat för barnen att de inte får fortsätta filmandet på ett sådant sätt att de står på bilvägen eller springer framför bilarna.

Polisen har också berättat för barnen att lastbilar som håller på att svänga inte nödvändigtvis ser barnen då de springer framför vägen.

Felaktig information cirkulerat

Efter det här har videor cirkulerat på sociala medier där det framkommit att polisen skulle ha förbjudit barnen från att filma lastbilarna.

Polisen vill nu reda ut missförstånden. Enligt polisen handlar det inte om att barnen inte skulle få filma lastbilarna, men det måste ske på ett säkert sätt.

Polisen har utan framgång försökt få tag på de barn som spridit den felaktiga informationen på sociala medier.

Polisen ber föräldrar att tala med sina barn om faror i trafiken och om platser där det är säkert för barnen att filma sina videor.

Diskussion om artikeln