Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingen missämja mellan Rudus och Ingå trots att kommunen inte planerar företagets hela område med detsamma

Från 2021
Företaget Rudus bryter berg i industriområdet Joddböle i Ingå.
Bildtext Företaget Rudus bryter berg och krossar sten i Joddböle i Ingå. Arkivbild.
Bild: Yle/Robin Lindberg

I Ingå framskrider detaljplaneringen av det område i Joddböle där företaget Rudus bryter sten. På företaget förstår man kommunens beslut att planera området i två etapper. Området ska så småningom bli industritomter.

Ingå kommun arbetar just nu med en detaljplaneändring för Joddböle IV.

Stenbrytningsföretaget Rudus finns på området som i planeringen kallas Joddböle IV. I Joddböle finns dessutom hamnbolaget Inkoo Shipping och elbolaget Fortum som gärna vill ha en datacentral där kolkraftverket tidigare fanns.

Stenbrytningen räcker olika länge på området

Kommunstyrelsen har beslutat att Rudus-området delas upp i två delar i detaljplaneringen.

Kommunen vill dela området eftersom Rudus kan bryta sten på den östra delen i fem till tio år till, medan stenbrytningen kan pågå i 30 år på den västra delen.

Planeringen av det västra området fortsätter då alla planer för Joddböle är godkända. Detaljplaneringen för Joddböle är uppdelad i fyra delar: förutom Rudus område så planeras två områden för Inkoo Shippings del och Fortums område.

Då stenbrytningen är färdig utvecklas industritomter på området. Detaljplanen är till påseende till och med den 3 maj.

Här kan du läsa om detaljplanen och konsekvenserna av att bygga ett industriområde där Rudus brutit sten.

"Rudus är nöjd med att planeringen framskrider"

Företaget Rudus har inget emot att Ingå kommun delar på företagets område när detaljplaneringen görs, säger fastighetschef Johannes Heikkilä.

- Det är kommunen som styr projektet och Rudus är nöjd med att planen framskrider. Vi har också fört dialog med andra aktörer på området för att anpassa verksamheten till omgivningen.

Vibrationer mäts på området

Energibolaget Fortum vill att en datacentral byggs på det före detta kolkraftverkets område. Det är oklart om vibrationerna från stenbrytningen kan skada en datacentral.

Johannes Heikkilä tror inte att vibrationerna är skadliga.

- Det finns redan känslig teknik på området, till exempel i anknytning till gasledningen. Vi har vibrationsmätare vid känsliga objekt, så det finns information om vibrationer från området.

Diskussion om artikeln