Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Prepkurser kan öka chanserna att få den studieplats man önskar – samtidigt ställer kursavgifterna de unga i ojämlik ställning

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 16:37.
Två unga män står bredvid varandra.
Bildtext Robin Eriksson och Johannes Lövdahl säger att SSHV:s prepkurs är populär och därför fortsätter man att ordna kursen. Avgifterna kan avskräcka en del som vill gå kursen, men det är omöjligt att ordna gratis prepkurser.
Bild: Privat/Robin Eriksson

Inför inträdesprov till högskolor och universitet ordnar studentföreningarna ofta förberedande prepkurser. Men ska det vara nödvändigt att betala flera hundra euro för att maximera sina chanser till en studieplats?

Preparandkurser, kallade prepkurser, ska hjälpa de sökande att förbereda sig inför inträdesprov. Arrangörerna för prepkurserna är ofta studentföreningar vid yrkeshögskolorna eller universiteten.

Men att gå en prepkurs är inte gratis. Studentföreningen vid Svenska handelshögskolan i Vasa SSHV begär 350 euro för sin prepkurs till Hanken om man bokar i god tid. När datumet för kursstart närmar sig höjs priset till 400 euro.

Stort intresse för SSHV:s prepkurs

Johannes Lövdahl som är studiesocialt ansvarig i SSHV säger att en prepkurs kan vara en god idé för att komma in på den utbildning man vill.

- Det är viktigt att kunna få den utbildning man önskar sig. Om man har tid och möjlighet och tror att det ökar ens chanser att få en studieplats, så tycker jag att det lönar sig att gå en prepkurs, säger Lövdahl.

För den som kanske inte pluggade så hårt inför studentexamen kan prepkursen vara ett bra sätt att få hjälp inför inträdesprovet och maximera sina chanser säger Lövdahl.

- Vi har valt att fortsätta med det här konceptet eftersom det finns ett stort intresse för prepkursena, säger Robin Eriksson som är ordförande i SSHV.

En ung man som ler.
Bildtext William Slotte hade själv stor nytta av att gå en prepkurs.
Bild: Privat

Billigare prepkurs för den som vill bli ingenjör

Även Studentföreningen Filicia i Vasa ordnar prepkurs för personer som tänkt söka in till ingenjörsutbildningarna på Novia. För styrelseordförande William Slotte är det andra gången han är med och ordnar prepkurs.

- Vi vill ju få så många studerande som möjligt till Novia och vi vill också ge alla samma möjlighet. För det kan vara lättare att komma in om man är student än om man har en yrkesutbildning bakom sig, säger Slotte.

Filicias prepkurs kostar antingen 60 eller 40 euro, beroende på om man deltar en eller två dagar. Under kursen går deltagarna tillsammans med en lärare igenom matematik, fysik och logiskt tänkande.

- Vi har anställt en lärare som undervisar, i år är det en av Novias timlärare som drar kursen utöver sitt ordinarie jobb och avgiften går till att betala hennes lön, säger William Slotte.

Bra sätt att fräscha upp mattekunskaper

Slotte säger att prepkursen är viktig för många som vill bli ingenjör och inte antas på basen av betyg eller för den som känner sig lite osäker inför inträdesprovet.

- Det kan också vara viktigt att fräscha upp sina mattekunskaper om man inte räknat några mera krävande matematikuppgifter på många år. Då kan kursen vara helt nödvändig för att få en studieplats, säger Slotte.

William Slotte hade själv gått en yrkesutbildning innan han sökte in till Novia för att bli ingenjör. Han deltog själv i Filicas prepkurs innan han skrev inträdesprov.

- Jag tyckte nog den var väldigt givande, det gav en chans att få en studieplats. Jag har inte heller varit så jätteduktig på matte så jag hade verkligen nytta av prepkursen, och jag kom ju in, säger Slotte.

Höga kurspriser kan avskräcka

I SSHV:s prepkurs, som alltså är mångdubbelt dyrare än Novias, ingår bland annat föreläsningar som sammanfattar inträdeslitteraturen, ett simulerat inträdesprov och ett kompendium med kurslitteratur.

- Kostnaden går till lön för dem som föreläser, men även till att framställa undervisningsmaterialet, säger Robin Eriksson

Tror ni att det finns intresserade som väljer att inte delta på grund av kostnaden?

- Definitivt finns det de som är intresserade men avstår på grund av kostnaden. Men tyvärr kan vi inte ordna gratis prepkurser, säger Johannes Lövdahl

- Det som kanske skulle vara en möjlighet är att enbart erbjuda materialet till en lägre kostnad, säger Robin Eriksson.

Men han är samtidigt osäker på om en sökande har så stor hjälp av enbart materialet.

- Vi tror på föreläsningarna, det är där man lär sig när en föreläsare förklarar. Det är inte heller så lätt att hitta föreläsare så de måste få en skälig lön för att ta på sig extra arbete, säger Robin Eriksson

Alexandra Wegelius
Bildtext Alexandra Wegelius säger att pengar inte får vara avgörande för vem som kan gå en kurs för att öka sina chanser att få en studieplats.
Bild: Yle/Roger Källman

Högskolereformen kan ha ökat intresset för prepkurser

Alexandra Wegelius är förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund, en organisation som arbetar för att förbättra de finlandssvenska skolungdomarnas vardag.

Enligt Wegelius är prepkurser inför högskole- och universitetsstudier inte helt oproblematiska.

- I högskolereformen förra året strävade man till att få bort prepkurserna, eftersom de är dyra och därför ställer de studerande i ojämlik ställning, säger Wegelius.

I dag kommer kring hälften av de som tas in på utbildningar vid universitet och yrkeshögskolor in bara med sitt studentbetyg. Den som fått goda vitsord i studentskrivningarna behöver inte gå på urvalsprov och därför inte heller på prepkurs.

Den här förändringen kan i slutändan göra att effekten av reformen till och med blir den motsatta säger Wegelius. Speciellt om man inte är student.

- Nu tas en stor del studerande in på basen av gymnasiebetyg och det gör situationen sämre för dem som gått en yrkesutbildning, säger Wegelius.

Prepkurser borde inte vara en kostnadsfråga

Avgiften för prepkurser varierar, likaså innehållet och längden på kurserna. Det är tal om avgifter på flera hundratals euro säger Alexandra Wegelius och prepkurser till finska högskolor är ännu dyrare.

- Avgifterna kan gå upp mot tusen euro, då är det stor skillnad på dina ekonomiska omständigheter om du kan delta eller inte. Din ekonomi borde inte få avgöra om du får en studieplats eller inte.

Wegelius är inte kritisk till prepkurserna i sig. Enligt henne ligger problemet i kostnadsfrågan.

- Jag ställer mig absolut inte kritisk till att man vill ge extra utbildning. Det är främst den ekonomiska aspekten som är problemet. Man borde kunna få delta om man vill det.

Tror du många upplever en slags press att dom borde gå på prepkursen för att få en fördel?

- Ja, jag tror att många känner så. Men i dag finns det också prepkurser i gymnasiet som också sätter extra press på de studerande. I gymnasiet borde den ordinarie utbildningen räcka till.

Wegelius tror att ett alternativ till det nuvarande formatet på prepkurser kunde vara mera allmänna kurser som är tillgängliga för alla.

Coronaåret kan öka intresset för prepkurser

Alexandra Wegelius tror inte att intresset för prepkurser minskar. Istället kan coronapandemin göra att fler av vårens studenter söker sig till preparandkurser.

Abiturienterna har ett tufft år med distansundervisning bakom sig och nu väger studentbetyget mycket tungt.

- Om det då känns som om studentbetyget inte räcker till, så söker man sig säkert till prepkurser, säger Wegelius.

8.4.2021 kl 10.56: Förtydligat att prepkursen ordnas av SSHV, inte av Hanken.

Diskussion om artikeln