Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

50 000 vill ha ny translag – nu skickas förslag till riksdagen: "Den nuvarande lagen en stor skamfläck för Finland"

Från 2021
Uppdaterad 08.04.2021 09:01.
Panda Eriksson initiativtagare till demonstration i Åbo
Bildtext Panda Eriksson är ordförande för Trans rf som står bakom initiativet.
Bild: Yle/Monica Forssell

Medborgarinitiativet för en ny translag ska behandlas i riksdagen. Initiativet samlade de nödvändiga 50 000 underskrifterna inom loppet av två dygn.

Syftet med initiativet är att ändra lagen om fastställande av transsexuella personers könstillhörighet och lagen om befolkningsdatasystemet.

Enligt initiativet skulle fastställandet av det juridiska könet bli ett anmälningsärende utan tvång om medicinska diagnoser.

Det här skulle alltså slopa det nu gällande steriliseringskravet före könskorrigering.

Enligt nuvarande lagstiftning bokför myndigheterna personer som korrigerat sitt kön i befolkningsregistret, något som också skulle slopas om initiativet blir lag.

Det nya lagförslaget från regeringen räcker inte enligt initiativtagarna

Panda Eriksson, ordförande för Trans rf som står bakom initiativet, hade inte trott att antalet underskrifter skulle nå målet på under två dygn.

– Det känns överväldigande, jag tror inte någon av oss hade förväntat sig att det skulle gå så här snabbt. Det är oförklarligt viktigt att den kränkande translagen förändras. Den nuvarande lagen är en stor skamfläck för Finland som anser sig vara bra på mänskliga rättigheter och jämställdhet.

En uppdatering av translagen planeras också på Social- och hälsovårdsministeriet under det här året, men ärendet har fått ge vika för coronaviruset.

Initiativtagarna vill snabba på processen genom att visa att det finns ett intresse för att någonting måste göras så fort som möjligt.

Dessutom föreslår initiativet förändringar regeringen inte nämnt i sin förberedelse.

Enligt Eriksson är den största skillnaden mellan regeringens planerade uppdateringar och medborgarinitiativet att initiativet föreslår en sänkning i åldersgränsen för att juridiskt korrigera sitt kön.

Förslaget är att en person som fyllt 15 får fatta beslutet själv.

– Regeringens förslag är inte tillräckligt. Speciellt transungas situation är helt ohållbar och regeringen har inte visat någon som helst intresse att ta det här i beaktande, säger Eriksson.

Artikeln uppdaterades den 8.4 klockan 8.15 med Panda Erikssons kommentarer.

Diskussion om artikeln