Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Prakticum jobbar hårt med att hålla studerandena kvar på skolbänken – närvårdarstuderande: Jag är inte längre så stressad, pandemin har blivit rutin

Från 2021
En person i munskydd sitter bakom en dator
Bildtext Prakticum har hjälpt studerande att upprätthålla studietakten med hjälp av ett frånvaroteam.
Bild: Silja Viitala / Yle

På yrkesinstitutet Prakticum jobbar ett frånvaroteam med att fånga upp studerande som tröttnat på distansen och funderar på att hoppa av sin studiestig.

I början av coronatiden funderade närvårdarstuderande Nelly Lehtinen på hur hon skulle orka, men nu har hon vant sig vid att skoldagen till stor del sker på skärmen.

Lehtinen, 17, studerar till närvårdare i Borgå för andra året och har redan börjat med en del av tredje årets kurser.

Hon har alltså hunnit studera ett knappt år under normala förhållanden, och ett drygt år med olika distansarrangemang.

- Jag saknar att få vara med andra i skolan. Men för mig har det gått bra att studera på distans. Man kan ringa till lärarna och få hjälp.

En ung kvinna läser något från en surfplatta.
Bildtext Nelly Lehtinen studerar till närvårdare delvis på distans.
Bild: Privat bild.

I början av coronatiden funderade hon över hur hon skulle orka. Då Yle Östnyland träffade henne i oktober 2020 var hon glad över att tillfälligt få vara på plats i skolan.

Men nu, i mitten av april 2021, går distansstudierna på rutin.

- Jag tar fram datorn på morgonen och öppnar videomötet.

Bra balans mellan teori och praktik trots distansen

Under en period av närundervisning i höstas hann närvårdarstuderandena gå igenom praktiska saker gällande vård och mediciner.

Under vintern och våren har det varit teori på distans. Efter vinterns och vårens distansstudier har Lehtinen varit i skolan två gånger och fått undervisning i mindre grupp.

Lehtinen tycker att hon har fått lära sig det hon behöver kunna.

- Jag har fått tillräckligt undervisning. Det är en bra balans mellan praktik och teori.

Utmaningen ligger i att verkligen ta tag i uppgifterna hemma.

- Man tänker att inte behöver jag göra uppgifterna nu, för jag kan göra dem efter skolan, jag ska ändå ingenstans. Men då blir uppgifterna lätt liggande, så har det ibland gått för mig också.

Kämpar på

Trots utmaningarna har ingen av hennes klasskompisar gett upp.

- Vi kämpar på, och hjälper varandra med uppgifterna.

Själv har Nelly Lehtinen en stark studiemotivation. Hon har alltid vetat att hon vill jobba inom vården.

Motivationen har vuxit fram via egna erfarenheter. Eftersom Lehtinen har en medfödd fotskada har hon redan i ung ålder blivit bekant med operationer, kryckor och rullstolar.

- Jag har haft ljuvliga sköterskor och läkare som har vårdat mig. Jag vill göra samma för andra människor, och vårda dem lika bra som jag har blivit vårdad.

Efter närvårdarstudierna tänker hon sikta på att utbilda sig till sjukskötare.

Frånvaroteamet har jobbat hårt

Det är oklart huruvida Prakticum återgår till närstudier i större grupper ännu i vår.

Närundervisning har under vintern och våren kunnat ges i grupper på fem till sex studerande. Men största delen av undervisningen har skett på distans de senaste månaderna.

Det här ledde till ökad skolfrånvaro - ett problem som Prakticum genast tog itu med på flera plan. Det säger Catharina Grönqvist, ledare för stödtjänster för studerande.

- En del hade tidigare inte varit så motiverade. Så plötsligt befann de sig i en situation där de inte ens behövde gå till skolan.

En kvinna med svart rock och vitt munskydd.
Bildtext Catharina Grönqvist, ledare för stödtjänster för studerande vid Prakticum, säger att många studerande har gillat distansstudierna. Men de som har det svårt har det verkligen svårt.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Prakticum tog tag med frånvaroproblematiken genom att grunda ett frånvaroteam.

- Våra lärare och examenshandledare hade, och har, händerna fulla med att undervisa på distans. Dessutom ska de hålla reda på studerande som inte dyker upp eller håller sin planerade studietakt. Det handlar om massor av osynligt arbete.

Examenshandledare och lärare anmäler oro för frånvaro till frånvaroteamet, som börjar reda ut vad som kan göras för att stöda studerande. Det handlar till exempel om att ringa till studerande som inte synts till på distansmötena.

Vad säger du om en studerande säger att hen inte tänker göra klart sina studier, och i stället börja jobba till exempel?

- Vi brukar hitta ett sätt för alla att komma få examen. Läroavtal är till exempel en bra möjlighet.

Det gäller att ta tag i situationen så snabbt som möjligt, säger Grönqvist.

- Om en ung person kommer för långt från vardagsrutinerna så blir det svårare att komma tillbaka till stigen.

Enligt Grönqvist är det bra om föräldrarna kontaktar skolan. Ofta kommer också studerandena själva och pratar om sin situation.

- De som har det svårt nu har det verkligen kämpigt. Men för en stor del av våra studerande går det bra. Via en studerandeenkät fick vi nyligen veta att många är nöjda med situationen.

Många av dem som har lång väg att komma till skolan upplever nu att de har mera tid och energi att sätta på skolarbetet, säger Grönqvist.

Diskussion om artikeln